Utrogestan Κολπικα Πως Τα Βαζω

Wat doet Utrogestan met je lichaam?

Het speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus. Artsen schrijven dit medicijn voor bij verminderde vruchtbaarheid, abnormaal vaginaal bloedverlies, stoornissen tijdens de menstruatiecyclus, overgangsklachten en om vroeggeboorte te voorkomen. Soms schrijven artsen het voor bij dreigende vroeggeboorte.
Δείτε την πλήρη απάντηση

Wat kost Utrogestan?

Werkzame stof PROGESTERON Toedieningsvorm TABLETTEN EN CAPSULES € 0,19 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. U dient zelf € 0,08 per stuk bij te betalen. Eigen risico € 0,10 Dit is het bedrag dat ten laste van uw eigen risico komt. Sterkte 100MG Leverancier STEPHAR BV Verkrijgbaar buiten de apotheek Nee Opmerkingen

Dit geneesmiddel is alleen op recept verkrijgbaar. Dit geneesmiddel wordt geïmporteerd uit Spanje.

RVG-nummer 109696//011473 Varianten

UTROGESTAN VAGINAALCAPSULE 200MG € 0,42 per stuk Deels vergoed UTROGESTAN VAGINAALCAPSULE 300MG € 0,63 per stuk Deels vergoed LUTINUS VAGINAALTABLET 100MG € 1,20 per stuk Deels vergoed CYCLOGEST OVULE 400MG € 1,30 per stuk Deels vergoed CYCLOGEST OVULE 400MG € 1,30 per stuk Deels vergoed CRINONE 80MG/G VAGINALE GEL IN APPLICATOR 1,125G € 2,98 per stuk Deels vergoed

Alternatieven

DUPHASTON TABLET OMHULD 10MG € 0,25 per stuk Vergoed DUPHASTON TABLET OMHULD 10MG € 0,25 per stuk Vergoed DUPHASTON TABLET OMHULD 10MG € 0,25 per stuk Vergoed DUPHASTON TABLET OMHULD 10MG € 0,25 per stuk Vergoed DUPHASTON TABLET 10MG € 0,35 per stuk Deels vergoed

Zie ook

Informatie over PROGESTERON op Apotheek.nl

Δείτε την πλήρη απάντηση

Hoe vaak mag je Utrogestan gebruiken?

Hoeveel. De gebruikelijke dosering is 200 of 300 mg progesteron (2 of 3 capsules) per dag gedurende 12-14 dagen per maand. Bij een dosering van 300 mg per dag moet u één capsule ‘s morgens innemen en twee capsules ‘s avonds voor het slapen gaan.
Δείτε την πλήρη απάντηση

Kan teveel Utrogestan kwaad?

Heeft u te veel van dit middel gebruikt? Als u meer van dit middel heeft gebruikt dan voorgeschreven, neem dan contact op met uw arts of ga naar het ziekenhuis. Neem de verpakking van dit middel mee. De volgende bijwerkingen kunnen optreden: duizeligheid of slaperigheid.
Δείτε την πλήρη απάντηση

Kun je met Utrogestan toch ongesteld worden?

Bloedverlies tijdens IVF behandeling IK HEB TIJDENS HET SLIKKEN VAN DE ANTICONCEPTIEPIL VOORTDUREND BLOEDVERLIES. IS DIT NORMAAL? Ja, dit komt regelmatig voor en wordt een doorbraakbloeding genoemd. Zeker wanneer u al langere tijd geen pil (meer) hebt geslikt moet het lichaam wennen aan het feit dat u deze (weer) gebruikt.

 • Vandaar dat in de eerste weken van het gebruik van de anticonceptiepil er soms vaginaal bloedverlies kan optreden.
 • Dit kan soms zelfs gedurende de hele strip plaatsvinden.
 • Het betekent echter niet dat de pil niet goed werkt en het is ook niet schadelijk of nadelig voor de rest van de IVF-behandeling.
 • Het is een heel normaal verschijnsel in de eerste weken van (hernieuwd) pilgebruik.

IK BEN GESTOPT MET DE PIL EN BEGONNEN MET DE DECAPEPTYL. NU HEB IK MIJN MENSTRUATIE GEKREGEN. KAN DIT? Ja, dit is normaal. Dit is namelijk het gevolg van het stoppen met de pil. Als u onder normale omstandigheden de pil slikt zal er in de stopweek (enkele dagen nadat u de laatste pil van de strip genomen hebt) ook een bloeding optreden.

 1. Ondanks de Decapeptyl injecties zult u dus toch een menstruatie krijgen omdat u enkele dagen daarvoor de laatste anticonceptiepil genomen hebt.
 2. IK HEB EEN TERUGPLAATSING GEHAD EN HEB VANDAAG BLOEDVERLIES.
 3. MAG IK STOPPEN MET DE UTROGESTAN? Wij adviseren u om niet te snel met de Utrogestan te stoppen.
 4. Bloedverlies wil niet altijd zeggen dat er een menstruatie op gang komt.

U kunt ook bloedverlies hebben als gevolg van bijvoorbeeld een innestelingsbloeding of het raken van de baarmoedermond bij het inbrengen van de Utrogestan capsules. Als het bloedverlies minder is dan bij een normale menstruatie adviseren wij u om door te blijven gaan met de Utrogestan capsules en de zwangerschapstest uit te voeren op de afgesproken datum.

Wanneer het bloedverlies zodanig hevig is dat het niet meer mogelijk is de Utrogestan in te brengen of u de capsules meteen weer verliest na het inbrengen, mag u stoppen. Neem echter altijd contact op met onze IVF-afdeling als u wilt stoppen met de Utrogestan. Wij zullen u ondanks het bloedverlies altijd vragen nog een zwangerschapstest te doen op de afgesproken testdatum.

IK MOET EEN ZWANGERSCHAPSTEST DOEN EN HEB NOG NIET GEMENSTRUEERD. BEN IK ZWANGER? Nee, dit betekent helaas niet automatisch dat u zwanger bent. Het kan in dit geval zo zijn dat er geen innesteling heeft plaatsgevonden, maar dat de menstruatie (mede door het gebruik van Utrogestan) nog niet op gang gekomen is.

Als u op de testdatum nog niet hebt gemenstrueerd, kan het dus toch zo zijn dat de uitslag van de test negatief blijkt te zijn. De menstruatie zal dan waarschijnlijk op gang komen zo gauw u bent gestopt met de Utrogestan. IK HEB EEN TERUGPLAATSING GEHAD MET 2 EMBRYO´S EN HEB BLOEDVERLIES. IS 1 EMBRYO AFGEKOMEN? Nee.

Een embryo dat niet is ingenesteld gaat in de baarmoeder te gronde en zal worden opgenomen in het lichaam. Er ontstaat echter geen bloeding als gevolg daarvan. : Bloedverlies tijdens IVF behandeling
Δείτε την πλήρη απάντηση

Hoe lang gebruik je Utrogestan?

Hoelang moet ik de utrogestan innemen? –

De utrogestantabletten moet u nemen tot u 8 weken zwanger bent of wanneer de zwangerschapstest negatief blijkt te zijn. Het is normaal dat u, tijdens het gebruik van deze medicatie, last hebt van witte terugvloei.

You might be interested:  Πως Ανεβαζω Βιντεο Στο Instagram Απο Youtube?

Δείτε την πλήρη απάντηση

Wat doet progesteron in de overgang?

Progesteron tijdens de overgang – Tijdens de overgang verandert je hormoonhuishouding. Je eierstokken gaan steeds minder progesteron aanmaken. De productie van progesteron daalt als eerste, de aanmaak van oestrogeen blijft nog even op peil. Je hormonen gaan schommelen en naar verhouding krijg je een tijdje meer oestrogeen dan progesteron in je lichaam.
Δείτε την πλήρη απάντηση

Hoe laat Utrogestan?

Volwassenen – Utrogestan: 200 mg 1×/dag diep in de vagina inbrengen, ‘s avonds voor het slapengaan, vanaf week 20 tot week 34 van de zwangerschap. Volgens de NVOG-richtlijn Preventie recidief spontane vroeggeboorte (2019) progesteron gebruiken vanaf week 16 tot week 36 van de zwangerschap.
Δείτε την πλήρη απάντηση

Kan progesteron miskraam voorkomen?

Citeer dit artikel als Ned Tijdschr Geneeskd.2019;163:D4395 Bij ruim 20% van de zwangere vrouwen treedt vaginaal bloedverlies op in het eerste zwangerschapstrimester en bij ongeveer de helft van die vrouwen duidt dit bloedverlies op een miskraam. Mogelijk kan een miskraam voorkomen worden door deze vrouwen vroeg in de zwangerschap te behandelen met progesteron.

 1. Het bewijs hiervoor kwam tot voor kort uit kleine gerandomiseerde studies van methodologisch matige kwaliteit.
 2. Recentelijk werden echter de resultaten van een grote, goed opgezette trial – de PRISM-studie – gepubliceerd in de New England Journal of Medicine,
 3. En wat blijkt? In 2018 verscheen een Cochrane-review over het effect van progesteron ter voorkoming van een miskraam bij zwangere vrouwen met vaginaal bloedverlies in het eerste trimester.1 Hieruit bleek dat behandeling met progesteron resulteert in een lager risico op een miskraam dan behandeling met placebo of geen behandeling (oddsratio: 0,64; 95%-BI: 0,47-0,87).

De methodologische kwaliteit van de 7 geïncludeerde gerandomiseerde studies was echter matig. Bovendien werden in de studie met het grootste aantal deelnemers slechts 191 zwangeren geïncludeerd.
Δείτε την πλήρη απάντηση

Hoe merk je dat je te weinig progesteron?

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, Een progesteron tekort kan zowel bij vrouwen als mannen optreden. Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst. Oorzaken van progesteron tekort zijn stress, leeftijd, overgewicht, ondergewicht, hormoonverstorende stoffen en oestrogeendominantie. Progesteron tekort behandeling bestaat uit vitex agnus castus, rhodiola, GLA en magnesium,

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon. Een juiste balans (homeostase) van de hormonen is noodzakelijk voor het goed functioneren van het hormonale systeem. Bij een progesteron tekort is er sprake van een (te) lage progesteronwaarde. Dit kan voorkomen bij zowel vrouwen als mannen.

 • Met name vrouwen ondervinden vaak flinke klachten van een progesteron tekort.
 • Het vrouwelijke lichaam produceert progesteron vooral in de tweede helft van de menstruatiecyclus.
 • Dit gebeurt na de ovulatie in de zogenoemde luteale fase, wat de baarmoeder voorbereid t op een zwangerschap.
 • In deze fase is de balans tussen oestrogeen en progesteron van belang, waarbij oestrogeen laag dient te zijn en progesteron hoog.

Een (relatief) progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron zorgt onder andere voor een goede kwaliteit van het baarmoederlijmvlies, wat benodigd is voor de innesteling van een bevruchte eicel.

 • Hiermee draagt het bij aan een goed verloop van de zwangerschap,
 • Ook zorgt progesteron ervoor dat de baarmoeder zich niet gaat samentrekken, vanwege zijn verslappende werking.
 • Daarnaast brengt progesteron rust in ons systeem, omdat het invloed heeft op ons mentale welzijn.
 • Het hormoon heeft namelijk een kalmerend effect op de hersenen,

Het heeft daarmee een tegengesteld effect op het stresshormoon cortisol. Progesteron is echter ook een bouwstof voor cortisol en kan daardoor worden gebruikt voor de aanmaak van cortisol. Wat is progesteron tekort? Progesteron tekort symptomen zijn:

Onregelmatige menstruatie Uitblijvende menstruatie Heftige en pijnlijke menstruaties Onvruchtbaarheid Herhaalde miskramen PMS gerelateerde klachten Verhoogde stressgevoeligheid Prikkelbaarheid Slaapproblemen Hoofdpijn/migraine Vocht vasthouden Angst en depressieve gevoelens Pijnlijke borsten

Oorzaken van progesteron tekort zijn:

Stress Als we ons in een stresssituatie bevinden maakt ons lichaam cortisol aan. Wanneer er echter te vaak of langdurig sprake is van mentale of fysieke stress, maakt het lichaam teveel aanspraak op cortisol. Het lichaam gebruikt vervolgens progesteron voor het aanmaken van de benodigde extra cortisol. Leeftijd In de vruchtbare periode maakt het lichaam het meest progesteron aan. Na het 30 e levensjaar neemt de hoeveelheid progesteron al af. Richting de menopauze wordt dit substantieel minder. Oestrogeendominantie Oestrogeen en progesteron dienen in de juiste verhouding in het lichaam aanwezig te zijn. Wanneer oestrogeen laag is, is progesteron hoog en andersom. Ook kunnen hormoonverstorende stoffen die we binnenkrijgen zorgen voor oestrogeendominantie, waardoor in verhouding de hoeveelheid progesteron te laag wordt. Hormoonverstoorders De lever moet hormonen en toxinen afbreken. Vanwege een hoge belasting aan hormoonverstorende stoffen kan de lever onder druk komen te staan. Deze hormoonverstoorders zitten bijvoorbeeld in plastic, cosmetica, drinkwater, etc. Ook kan de hormoonhuishouding kan uit balans worden gebracht door leverbelastende stoffen in ons milieu. Denk hierbij aan gifstoffen, zware metalen en chemicaliën. Overgewicht Bij overgewicht is er sprake van meer vet, waarbij het lichaam als gevolg meer oestrogeen aanmaakt. Hierdoor treedt er een oestrogeendominantie op waardoor er een relatief progesteron tekort ontstaat. Ondergewicht We delen hormonen grofweg in twee categorieën in: steroïde hormonen en peptide hormonen. Progesteron valt onder de steroïde hormonen. Voor het aanmaken van deze hormonen is vet benodigd. Bij ondergewicht is er te weinig vet in het lichaam aanwezig, waardoor er onvoldoende bouwstof is voor de steroïde hormonen. Schildklierproblemen De schildklier draagt bij aan de productie van progesteron. Dit doet de schildklier omdat progesteron nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Progesteron verhoogt de gevoeligheid van de receptoren van de schildklierhormonen. Bij een trage schildklier neemt de gevoeligheid voor progesteron af en bij een progesteron tekort neemt de productie van schildklierhormoon T4 af, wat de schildklier verder ontregelt.

You might be interested:  Πως Κανω Screenshot Σε Samsung?

Zorg voor een goed basispatroon in voeding, met zo min mogelijk belastende stoffen om de hormoonbalans niet te verstoren. Kies vooral voor verse en zelfbereide voeding en beperk blootstelling aan xeno-oestrogenen. Gezonde basisvoeding bestaat uit:

Eet circa 400-800 gram verse groenten en 2-3 stukken fruit per dag Kies volkoren rijst en graansoorten Varieer dagelijks door magere vleessoorten af te wisselen met vegetarische maaltijden Rood vlees met mate, maximaal 1 keer per week Volle zuivelproducten met mate Circa 25 gram (een handje) noten en zaden per dag Geraffineerde suikers, vruchtensappen en frisdranken vermijden Zoetstoffen met mate en alcohol het liefst vermijden

Voor een gezonde hormoonbalans is stressregulatie essentieel. Zorg daarom ook voor een gezonde leefstijl met voldoende ontspanning en minimaal 30 minuten (niet te intensieve) beweging per dag. Een bloedonderzoek of urinetest kunnen de hoeveelheid progesteron meten.

 1. Hierbij dient rekening gehouden te worden in welke fase van de menstruatie er gemeten wordt.
 2. Reguliere progesteron tekort behandeling bestaat uit progesteron medicatie.
 3. Alternatief kan progesteron indirect via suppletie worden verhoogd, middels Vitex Agnus Castus,
 4. Dit kruid bevordert de progesteronproductie en zorgt voor een goede balans tussen oestrogeen en progesteron.

Een ander alternatief is bio-identieke progesteroncrème, Er kan tevens een progesteron tekort bij mannen optreden. Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, maar ook mannen hebben progesteron nodig. De testikels en bijnieren produceren progesteron (weliswaar in veel mindere mate dan bij vrouwen) als bouwstof voor testosteron.

Nutriënt Dagdosering
Vitex Agnus Castus (Monnikspeper) 1 – 2 x daags 200 mg
Bevordert de progesteronproductie | Werkt rustgevend
Rhodiola 1 – 3 x daags 500 mg
Ondersteunt in tijden van stress | Bevordert de hormoonbalans
GLA (borage olie) 1 x daags 300 mg
Reguleert de hormonale balans
Magnesium (als magnesiumtauraat) 50 – 200 mg per dag
Draagt bij aan de hormoonhuishouding
Vitamine B-complex 1 x daags 1 tablet
B-vitamines ondersteunen de bijnier- en de leverfunctie

Δείτε την πλήρη απάντηση

Wat doet oestrogeen met je lichaam?

Wat is oestrogeen? – Oestrogeen is één van de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen (de andere is progesteron). We hebben al eerder uitgelegd wat de eigenschappen zijn van de primaire geslachtshormonen zijn in uw testosteronniveau. Nog even kort: geslachtshormonen zijn boodschappers die de functie van voortplantingsorganen (bijvoorbeeld eierstokken en teelballen) en de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken reguleren.

 1. Secundaire geslachtskenmerken omvatten kenmerken zoals de ontwikkeling van borsten en bredere heupen bij vrouwen, of de groei van gezichtshaar bij mannen.
 2. Deze kenmerken komen tijdens de puberteit naar voren.
 3. Oestrogeen is verantwoordelijk voor geslachtskenmerken bij vrouwen, vergroting van borsten, baarmoeder en vagina, verbreding van de heupen, een hogere stem en vrouwelijke lichaamsvet.

Oestrogeen wordt zowel door mannen als vrouwen geproduceerd en speelt bij beiden een belangrijke rol. Bijvoorbeeld bij de regulering van de botgezondheid, het zelfherstellend vermogen, ontstekingsremming en bij de suiker- en vetstofwisseling. KERNPUNTEN – oestrogeen is een geslachtshormoon die een kernrol speelt in het zelfherstellend vermogen, bij botgezondheid en bij stofwisseling.
Δείτε την πλήρη απάντηση

Hoe lang houdt Utrogestan menstruatie tegen?

Een negatieve test, maar nog geen menstruatie – Wanneer de zwangerschapstest negatief is en u menstrueert nog niet, dan gaat u nog twee dagen door met de Utrogestan en herhaalt u de test. Blijkt deze opnieuw negatief, dan staakt u de Utrogestan. De menstruatie volgt dan meestal na twee tot drie dagen.
Δείτε την πλήρη απάντηση

Hoeveel dagen voor menstruatie daalt progesteron?

4. Regelt de menstruatiecyclus – Progesteron wordt geproduceerd onmiddellijk nadat een vrouw ovuleerd (zie onderstaande grafiek). Het niveau piekt ongeveer een week voor de volgende verwachte menstruatie en daalt wanneer er geen bevruchting plaatsvindt. De meest voorkomende symptomen van zijn:
Δείτε την πλήρη απάντηση

Hoelang moet je door gaan met Utrogestan?

Bij zwangerschap gaat u met Progynova en Utrogestan door tot zes weken na de embryotransfer. Foliumzuur blijft u gebruiken tot acht weken na de embryotransfer.
Δείτε την πλήρη απάντηση

Hoe merk je dat je te weinig progesteron?

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, Een progesteron tekort kan zowel bij vrouwen als mannen optreden. Een progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron tekort symptomen zijn onder andere PMS klachten, onregelmatige of uitblijvende menstruatie, verhoogde stress, prikkelbaarheid en angst. Oorzaken van progesteron tekort zijn stress, leeftijd, overgewicht, ondergewicht, hormoonverstorende stoffen en oestrogeendominantie. Progesteron tekort behandeling bestaat uit vitex agnus castus, rhodiola, GLA en magnesium,

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon. Een juiste balans (homeostase) van de hormonen is noodzakelijk voor het goed functioneren van het hormonale systeem. Bij een progesteron tekort is er sprake van een (te) lage progesteronwaarde. Dit kan voorkomen bij zowel vrouwen als mannen.

Met name vrouwen ondervinden vaak flinke klachten van een progesteron tekort. Het vrouwelijke lichaam produceert progesteron vooral in de tweede helft van de menstruatiecyclus. Dit gebeurt na de ovulatie in de zogenoemde luteale fase, wat de baarmoeder voorbereid t op een zwangerschap. In deze fase is de balans tussen oestrogeen en progesteron van belang, waarbij oestrogeen laag dient te zijn en progesteron hoog.

Een (relatief) progesteron tekort zorgt mogelijk voor een kortere luteale fase, waardoor de menstruatiecyclus verstoord raakt. Progesteron zorgt onder andere voor een goede kwaliteit van het baarmoederlijmvlies, wat benodigd is voor de innesteling van een bevruchte eicel.

Hiermee draagt het bij aan een goed verloop van de zwangerschap, Ook zorgt progesteron ervoor dat de baarmoeder zich niet gaat samentrekken, vanwege zijn verslappende werking. Daarnaast brengt progesteron rust in ons systeem, omdat het invloed heeft op ons mentale welzijn. Het hormoon heeft namelijk een kalmerend effect op de hersenen,

Het heeft daarmee een tegengesteld effect op het stresshormoon cortisol. Progesteron is echter ook een bouwstof voor cortisol en kan daardoor worden gebruikt voor de aanmaak van cortisol. Wat is progesteron tekort? Progesteron tekort symptomen zijn:

Onregelmatige menstruatie Uitblijvende menstruatie Heftige en pijnlijke menstruaties Onvruchtbaarheid Herhaalde miskramen PMS gerelateerde klachten Verhoogde stressgevoeligheid Prikkelbaarheid Slaapproblemen Hoofdpijn/migraine Vocht vasthouden Angst en depressieve gevoelens Pijnlijke borsten

Oorzaken van progesteron tekort zijn:

Stress Als we ons in een stresssituatie bevinden maakt ons lichaam cortisol aan. Wanneer er echter te vaak of langdurig sprake is van mentale of fysieke stress, maakt het lichaam teveel aanspraak op cortisol. Het lichaam gebruikt vervolgens progesteron voor het aanmaken van de benodigde extra cortisol. Leeftijd In de vruchtbare periode maakt het lichaam het meest progesteron aan. Na het 30 e levensjaar neemt de hoeveelheid progesteron al af. Richting de menopauze wordt dit substantieel minder. Oestrogeendominantie Oestrogeen en progesteron dienen in de juiste verhouding in het lichaam aanwezig te zijn. Wanneer oestrogeen laag is, is progesteron hoog en andersom. Ook kunnen hormoonverstorende stoffen die we binnenkrijgen zorgen voor oestrogeendominantie, waardoor in verhouding de hoeveelheid progesteron te laag wordt. Hormoonverstoorders De lever moet hormonen en toxinen afbreken. Vanwege een hoge belasting aan hormoonverstorende stoffen kan de lever onder druk komen te staan. Deze hormoonverstoorders zitten bijvoorbeeld in plastic, cosmetica, drinkwater, etc. Ook kan de hormoonhuishouding kan uit balans worden gebracht door leverbelastende stoffen in ons milieu. Denk hierbij aan gifstoffen, zware metalen en chemicaliën. Overgewicht Bij overgewicht is er sprake van meer vet, waarbij het lichaam als gevolg meer oestrogeen aanmaakt. Hierdoor treedt er een oestrogeendominantie op waardoor er een relatief progesteron tekort ontstaat. Ondergewicht We delen hormonen grofweg in twee categorieën in: steroïde hormonen en peptide hormonen. Progesteron valt onder de steroïde hormonen. Voor het aanmaken van deze hormonen is vet benodigd. Bij ondergewicht is er te weinig vet in het lichaam aanwezig, waardoor er onvoldoende bouwstof is voor de steroïde hormonen. Schildklierproblemen De schildklier draagt bij aan de productie van progesteron. Dit doet de schildklier omdat progesteron nodig is voor de productie van schildklierhormonen. Progesteron verhoogt de gevoeligheid van de receptoren van de schildklierhormonen. Bij een trage schildklier neemt de gevoeligheid voor progesteron af en bij een progesteron tekort neemt de productie van schildklierhormoon T4 af, wat de schildklier verder ontregelt.

Zorg voor een goed basispatroon in voeding, met zo min mogelijk belastende stoffen om de hormoonbalans niet te verstoren. Kies vooral voor verse en zelfbereide voeding en beperk blootstelling aan xeno-oestrogenen. Gezonde basisvoeding bestaat uit:

Eet circa 400-800 gram verse groenten en 2-3 stukken fruit per dag Kies volkoren rijst en graansoorten Varieer dagelijks door magere vleessoorten af te wisselen met vegetarische maaltijden Rood vlees met mate, maximaal 1 keer per week Volle zuivelproducten met mate Circa 25 gram (een handje) noten en zaden per dag Geraffineerde suikers, vruchtensappen en frisdranken vermijden Zoetstoffen met mate en alcohol het liefst vermijden

Voor een gezonde hormoonbalans is stressregulatie essentieel. Zorg daarom ook voor een gezonde leefstijl met voldoende ontspanning en minimaal 30 minuten (niet te intensieve) beweging per dag. Een bloedonderzoek of urinetest kunnen de hoeveelheid progesteron meten.

Hierbij dient rekening gehouden te worden in welke fase van de menstruatie er gemeten wordt. Reguliere progesteron tekort behandeling bestaat uit progesteron medicatie. Alternatief kan progesteron indirect via suppletie worden verhoogd, middels Vitex Agnus Castus, Dit kruid bevordert de progesteronproductie en zorgt voor een goede balans tussen oestrogeen en progesteron.

Een ander alternatief is bio-identieke progesteroncrème, Er kan tevens een progesteron tekort bij mannen optreden. Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, maar ook mannen hebben progesteron nodig. De testikels en bijnieren produceren progesteron (weliswaar in veel mindere mate dan bij vrouwen) als bouwstof voor testosteron.

Nutriënt Dagdosering
Vitex Agnus Castus (Monnikspeper) 1 – 2 x daags 200 mg
Bevordert de progesteronproductie | Werkt rustgevend
Rhodiola 1 – 3 x daags 500 mg
Ondersteunt in tijden van stress | Bevordert de hormoonbalans
GLA (borage olie) 1 x daags 300 mg
Reguleert de hormonale balans
Magnesium (als magnesiumtauraat) 50 – 200 mg per dag
Draagt bij aan de hormoonhuishouding
Vitamine B-complex 1 x daags 1 tablet
B-vitamines ondersteunen de bijnier- en de leverfunctie

Δείτε την πλήρη απάντηση

Wat doet oestrogeen met je lichaam?

Wat is oestrogeen? – Oestrogeen is één van de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen (de andere is progesteron). We hebben al eerder uitgelegd wat de eigenschappen zijn van de primaire geslachtshormonen zijn in uw testosteronniveau. Nog even kort: geslachtshormonen zijn boodschappers die de functie van voortplantingsorganen (bijvoorbeeld eierstokken en teelballen) en de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken reguleren.

Secundaire geslachtskenmerken omvatten kenmerken zoals de ontwikkeling van borsten en bredere heupen bij vrouwen, of de groei van gezichtshaar bij mannen. Deze kenmerken komen tijdens de puberteit naar voren. Oestrogeen is verantwoordelijk voor geslachtskenmerken bij vrouwen, vergroting van borsten, baarmoeder en vagina, verbreding van de heupen, een hogere stem en vrouwelijke lichaamsvet.

Oestrogeen wordt zowel door mannen als vrouwen geproduceerd en speelt bij beiden een belangrijke rol. Bijvoorbeeld bij de regulering van de botgezondheid, het zelfherstellend vermogen, ontstekingsremming en bij de suiker- en vetstofwisseling. KERNPUNTEN – oestrogeen is een geslachtshormoon die een kernrol speelt in het zelfherstellend vermogen, bij botgezondheid en bij stofwisseling.
Δείτε την πλήρη απάντηση

Kan progesteron miskraam voorkomen?

Citeer dit artikel als Ned Tijdschr Geneeskd.2019;163:D4395 Bij ruim 20% van de zwangere vrouwen treedt vaginaal bloedverlies op in het eerste zwangerschapstrimester en bij ongeveer de helft van die vrouwen duidt dit bloedverlies op een miskraam. Mogelijk kan een miskraam voorkomen worden door deze vrouwen vroeg in de zwangerschap te behandelen met progesteron.

 • Het bewijs hiervoor kwam tot voor kort uit kleine gerandomiseerde studies van methodologisch matige kwaliteit.
 • Recentelijk werden echter de resultaten van een grote, goed opgezette trial – de PRISM-studie – gepubliceerd in de New England Journal of Medicine,
 • En wat blijkt? In 2018 verscheen een Cochrane-review over het effect van progesteron ter voorkoming van een miskraam bij zwangere vrouwen met vaginaal bloedverlies in het eerste trimester.1 Hieruit bleek dat behandeling met progesteron resulteert in een lager risico op een miskraam dan behandeling met placebo of geen behandeling (oddsratio: 0,64; 95%-BI: 0,47-0,87).

De methodologische kwaliteit van de 7 geïncludeerde gerandomiseerde studies was echter matig. Bovendien werden in de studie met het grootste aantal deelnemers slechts 191 zwangeren geïncludeerd.
Δείτε την πλήρη απάντηση