Contents
Wat kost een rapid test?
Antigeen- óf PCR-test voor vakantie? – Heb je een coronatest nodig voor een reis naar het buitenland? Maak dan een afspraak via een zelfgekozen testlocatie. Kijk wel goed hoe lang van tevoren de test maximaal moet worden afgenomen. Dit verschilt per bestemming.
- Ook is het belangrijk om te weten welk type test er nodig is: een antigeentest en/of een PCR-test.
- De uitslag van een antigeentest heb je vaak al binnen een half uur, terwijl je bij een PCR-test minstens een paar uur moet wachten.
- Heb je dus de keuze uit het type test? Ga dan voor een antigeentest om zo goed als zeker te zijn van een snelle testuitslag.
Kijk van tevoren wel altijd goed naar de eisen van het land. Sommige landen keuren namelijk alleen een PCR-test goed. Maar wat kost een PCR-test en/of antigeentest? Sinds 1 oktober 2021 kun je je niet meer gratis laten testen voor je reis. De antigeentest-prijs en PCR-test-prijs ligt tussen de € 39,- en € 95,-.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Waar kan ik antigen test doen?
Test via zelfgekozen testlocatie – U kunt een afspraak maken bij een zelfgekozen commerciele testlocatie voor PCR-testen of antigeen(snel)testen. De kosten betaalt u zelf. U kunt hiervoor niet terecht bij de GGD.
- U krijgt de testuitslag via een e-mail of op papier.
- Vraag bij het maken van een afspraak of u de uitslag kunt laten zien met CoronaCheck.
- Plan uw afspraak op tijd in zodat u de uitslag heeft voor uw reis.
Hoelang wachten voor zelftest?
Voer de test uit –
- Neem de verpakking met de wisser en open het voorzichtig.
- Ga met de zachte kant van de wisser 2 tot 4 cm in je neus. Maak 10 cirkelbewegingen. Dit kan onaangenaam voelen.
- Doe de wisser met zijn zachte kant in de capsule en draai 15 seconden in de vloeistof. Laat de wisser 1 tot 2 minuten in de vloeistof.
- Knijp de onderkant van de capsule tegen de wisser, haal de wisser uit de capsule en gooi de wisser in de vuilnisbak.
- Duw het klepje van de capsule dicht.
- Draai de capsule om en laat de vloeistof op de test strip vallen. Lees de bijsluiter van je teststrip om te weten hoeveel druppels je op de strip moet laten vallen.
- Wacht 15 tot 30 minuten om je resultaat af te lezen. Raadpleeg je bijsluiter voor de exacte wachttijd.
Welk streepje is positief?
Als er 2 streepjes te zien zijn (zowel ter hoogte van ‘C’ als ‘T’) is de test positief, ongeacht welk streepje er als eerste verschijnt en ongeacht hoe licht of donker het streepje bij ‘T’ is.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Hoe duur is een sneltest bij de apotheek?
Deze sneltesten in de apotheek zullen gratis zijn, want terugbetaald door het RIZIV. De test uitgevoerd in de apotheek is een snelle antigeentest die in ongeveer 15 minuten resultaat oplevert!
Δείτε την πλήρη απάντηση
Wat kost een zelftest corona bij de apotheek?
Maximum 2,5 euro, als vergoeding voor de aankoopprijs van de zelftest. maximum 0,5 euro, ter compensatie van de marge voor groothandelaars en groothandelaars-verdelers. maximum 1 euro voor uw honorarium voor de aflevering.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Hoeveel kost een snelle antigeentest?
Deze test is gratis als u lichte symptomen hebt of een testcode ontving (CTPC: coronatest prescription code) na een verblijf in het buitenland. U kan ook een zelftest kopen in de apotheek. Als u een verhoogde tegemoetkoming geniet, betaalt u voor een zelftest in de apotheek slechts 1 euro.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Hoe werkt een rapid antigen test?
Om deze uitleg goed te begrijpen, raden we aan om eerst de Algemene principes van diagnostiek (link) door te lezen. Wat houdt de test in? De antigeentest is de test die in de volksmond vaak sneltest wordt genoemd. Met een antigeentest worden virusdeeltjes van SARS-CoV-2 aangetoond in de (diepe) neus.
- Deze deeltjes zijn vaak vanaf het moment dat iemand klachten krijgt tot ongeveer een week erna aantoonbaar.
- Hoe werkt het? Er zijn vele verschillende antigeentesten op de markt.
- De meeste van deze testen werken door met een wattenstokje wat neusslijm af te nemen en dit over te brengen in een cassette met behulp van specifieke vloeistoffen, buffers genoemd.
Deze cassette werkt als een zwangerschapstest. De buffer met daarin het materiaal uit de neus wordt in een stripje opgenomen en als er deeltjes van SARS-CoV-2 aanwezig zijn, verschijnt er een streepje op de test. De uitslag kan dus positief of negatief zijn (of niet te bepalen, als het controlestreepje niet opkomt).
Deze antigeentesten zijn snel en makkelijk in gebruik. De uitslag is er vaak binnen 15-20 minuten. Het is wel erg belangrijk dat het materiaal op de juiste manier wordt afgenomen en dat de test op de juiste manier wordt ingezet. Hoe betrouwbaar is de test? Er zijn veel verschillende antigeentesten voor SARS-CoV-2 beschikbaar.
Deze zijn van verschillende kwaliteit. Veel medisch microbiologische laboratoria hebben een groot aantal van deze testen samen met het RIVM gevalideerd. Tegenwoordig wordt hier in EU verband aan gewerkt, u vindt meer informatie op de website van de Technical working group on COVID-19 diagnostic tests en de meest up-to-date lijst van antigeentesten vindt u hier,
- De sensitiviteit van de bruikbare antigeentesten is pas voldoende als er veel virus in de neus aanwezig is.
- De specificiteit is over het algemeen vrij goed, als de test positief is, kun je ervan uitgaan dat dit daadwerkelijk zo is.
- De antigeensneltesten zijn over de gehele linie minder betrouwbaar dan de PCR-testen.
De sensitiviteit is zo ongeveer 80%. Dat betekent dus dat 1 op de 5 positieve gevallen wordt gemist. Vanwege deze eigenschappen van de antigeentest, maakt het uit voor welke groepen mensen de test gebruikt wordt. Het RIVM heeft hier op een rij gezet in welke situaties de antigeentesten bruikbaar zijn.
Omdat er continu onderzoek plaatsvindt bij verschillende groepen mensen, kunnen deze situaties in de komende tijd nog veranderen. Waar kunnen SARS-CoV-2 antigeentesten voor gebruikt worden? Kunnen de testen gebruikt worden om een actuele besmetting met SARS-CoV-2 aan te tonen? Ja, de “goedgekeurde” antigeentesten kunnen gebruikt worden om een actuele besmetting aan te tonen.
Als de test positief is, dan kun je ervan uitgaan dat er een actuele besmetting is. Als de test negatief is, betekent dat niet per se dat er geen besmetting is, het kan zo zijn dat de test te vroeg is afgenomen en in de dagen erna nog positief wordt. Daarnaast kan het ook zo zijn dat de test negatief is omdat de eerste ziektedag te lang geleden is.
Enkele dagen na de eerste ziektedag daalt de hoeveelheid virus in de neus, de antigeentest kan dan valsnegatief worden. Kunnen de testen gebruikt worden om besmettelijkheid aan te tonen? Ja, als de test positief is, kun je ervan uitgaan dat de geteste persoon besmettelijk is. Dit komt omdat de test over het algemeen alleen positief wordt als er veel virus in de neus zit.
Dit betekent ook dat een negatieve test niet per se betekent dat iemand niet besmettelijk is. Onderzoek laat wel zien dat we daar bij specifieke groepen mensen wel vanuit mogen gaan. Het RIVM heeft hier op een rij gezet om welke groepen mensen dit gaat.
Kunnen de testen gebruikt worden om een besmetting in het verleden aan te tonen? Nee, hier kunnen de testen niet voor gebruikt worden. Kunnen de testen gebruikt worden om COVID-19 aan te tonen? Ja, in de beginfase van de ziekte kunnen de antigeentesten hiervoor gebruikt worden. Als de ziekte al wat verder gevorderd is, is er over het algemeen minder virus aanwezig in de neus en zullen de antigeentesten dus negatief worden.
Een negatieve test betekent dus niet dat iemand geen COVID-19 heeft. Kunnen de testen gebruikt worden om immuniteit mee te bepalen? Nee, antigeentesten zijn niet geschikt voor het bepalen van immuniteit. Kun je de testen die bij de apotheek/drogist/supermarkt verkrijgbaar zijn gebruiken bij klachten? Nee.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Hoeveel uur is een sneltest geldig?
Voordelen van de PCR-test –
De PCR-test wordt geanalyseerd in het laboratorium, dus het virus wordt ook opgepikt bij iemand die weinig virus bij zich draagt.Hoge betrouwbaarheid: de PCR-test geldt als ‘gouden standaard’ en wordt gebruikt om de betrouwbaarheid van nieuwe testen te onderzoeken.In veel landen is de uitslag van een PCR-test langer geldig dan de uitslag van een antigeen sneltest. Zo is een PCR-testuitslag meestal 72 uur geldig en een antigeen sneltestuitslag meestal 24 uur. Kijk altijd zelf op om te zien welke eisen voor jouw bestemming gelden.
Hoe lang blijf je positief?
Opnieuw testen na positieve of negatieve testuitslag – Soms adviseren we je om opnieuw te testen. Bijvoorbeeld als je een negatieve testuitslag hebt maar je krijgt nieuwe klachten. Of je huidige klachten worden erger. Negatieve testuitslag: nieuwe klachten Heb je een negatieve testuitslag, maar krijg je nieuwe klachten die ook bij het coronavirus passen? Of ben je na de je negatieve testuitslag in nauw contact geweest met iemand die positief getest is? Dan adviseren wij je om je opnieuw te (laten) testen.
- Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol.
- De NAAT-test, zoals een PCR of TMA, is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.
Voor een antigeen(zelf-)test geldt dat d e kans klein is dat je na de isolatie nog positief test. Een antigeentest is alleen nog positief bij mensen die nog veel virus bij zich dragen.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Heeft zelftest zin na corona?
Heeft u klachten die passen bij corona? Doe dan zo snel mogelijk thuis een zelftest. Ook als u bent gevaccineerd of corona heeft gehad, want u kunt nog steeds corona krijgen en het doorgeven aan anderen. Lees alles over het gebruik en resultaat van uw zelftest.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Waarom moet je je na een positieve zelftest alsnog bij de GGD laten testen op Covid 19?
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet. En kunt u uw gedrag daarop aanpassen.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Wat betekent de C op een sneltest?
De Corona SARS-CoV-2 Rapid Antigen Self Test Nasal correct interpreteren. De aanwezigheid van een testlijn (T), hoe zwak ook, samen met een controlelijn (C) betekent een positief testresultaat. Een positief resultaat betekent dat u zeer waarschijnlijk COVID-19 heeft.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Hoe lang blijf je besmet als je corona hebt?
Ik heb corona en wil voorkomen dat anderen het ook krijgen In het kort
Blijf thuis, ontvang geen bezoek. Blijf in een eigen kamer, als dat kan. Laat anderen niet bij u in de buurt komen. Knuffel niet en slaap in een eigen bed (zonder iemand anders). Zorg dat anderen uw spuug, snot, zweet, poep en plas niet aanraken. Maak vaak schoon met gewoon schoonmaakmiddel. Was vaak uw handen.
Hoe lang besmettelijk Het coronavirus is besmettelijk. Via druppeltjes kan het virus van de een naar de ander gaan, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Iemand met corona die (nog) geen klachten heeft, kan het virus wel verspreiden. Dit kan vanaf 5 dagen voordat die persoon klachten krijgt. Iemand met corona verspreidt waarschijnlijk het meeste virus:
vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen tot 5 dagen nadat de klachten begonnen
U kunt het virus meestal niet meer verspreiden als 2 van deze 2 punten voor u kloppen:
U heeft 24 uur of langer geen klachten meer. Het is 5 dagen of langer geleden dat u klachten kreeg.
Let op: soms kan iemand het virus wel langer verspreiden. Bijvoorbeeld:
als iemand minder afweer heeft door ziekte of medicijnen als iemand een longontsteking had door corona als iemand in het ziekenhuis lag met corona
Kijk wanneer u weer naar buiten mag. Blijf thuis
U mag niet naar buiten, naar school, de winkel of naar uw werk. U mag wel in uw tuin of op uw balkon zitten. Alleen de mensen die bij u wonen, mogen samen met u in huis zijn. Er mogen geen andere mensen in huis komen. Behalve voor medische hulp (bijvoorbeeld uw huisarts of de GGD) of om u te verzorgen. De mensen die bij u in huis wonen mogen ook geen bezoek ontvangen.
Andere mensen
Blijf zoveel mogelijk in uw eigen kamer, als dat kan. Laat de andere mensen in huis zo weinig mogelijk in uw kamer komen. Blijf op 1,5 meter afstand van elkaar. Dus niet knuffelen, niet zoenen en geen seks. Gebruik uw eigen aparte bestek, borden, bekers en glazen. Gebruik uw eigen tandenborstel. Gebruik uw eigen aparte handdoeken. Heeft u meer badkamers en wc’s in het huis? Gebruik dan een andere wc en een andere badkamer dan de mensen die bij u wonen. Heeft u 1 wc en 1 badkamer in huis die u deelt met anderen? Maak dan de wc en badkamer elke dag schoon.
Eigen kamer
Blijf zoveel mogelijk in uw eigen kamer, als dat kan. In uw tuin of op uw balkon zitten kan wel. Slaap en eet ook in uw eigen kamer. Slaap alleen en eet alleen. De andere mensen in huis komen zo weinig mogelijk in uw kamer. Zet in uw eigen kamer een aantal keer per dag 30 minuten een raam open. Zo kan er steeds verse lucht naar binnen en vieze lucht naar buiten.
Schoon huis
Als het kan, maak dan uw eigen kamer, wc en badkamer schoon. De mensen bij u in huis maken de andere kamers in het huis schoon. Maak de dingen die u veel gebruikt elke dag schoon. Zoals de knop van de wc, deurklinken en lichtknoppen. Maak schoon met gewoon schoonmaakmiddel. Doe de schoonmaakdoek daarna direct in de was. Was daarna uw handen met water en zeep. Zet ook in de badkamer en wc een aantal keer per dag het raam 30 minuten open.
Schone spullen Zorg dat andere mensen uw spuug, snot, zweet, poep en plas niet aanraken. Dit kan zitten op spullen die u heeft gebruikt. Daarom:
Gooi uw wasgoed in een aparte wasmand. Doe de was op 40 graden of warmer in de wasmachine. Was met een lang wasprogramma en normaal wasmiddel. Doe uw afwas in de vaatwasmachine op een lang wasprogramma. Of doe uw eigen afwas apart van de andere afwas. Gebruik afwasmiddel en heet water. Gooi uw afval in een aparte afvalzak in uw eigen kamer. De zak mag gewoon in de (grijze) afvalbak voor het restafval.
Hoesten, niezen, handen wassen Deze adviezen blijven belangrijk, ook als u veel in uw eigen kamer bent:
Was uw handen vaak met water en zeep. Doe dit altijd:
na hoesten en niezen nadat u naar de wc bent geweest na schoonmaken en opruimen voor het koken en voor het eten
Gebruik een papieren zakdoek om in te niezen of hoesten. Heeft u geen papieren zakdoek? Hoest dan in uw elleboog. Gebruik een zakdoek maar 1 keer. Gooi de zakdoek in een aparte afvalzak in uw eigen kamer. Was daarna uw handen.
Huisdieren
Knuffel niet met uw huisdier. Raak uw huisdier niet aan. Laat uw huisdier u niet likken. Is uw huisdier meestal buiten? Laat uw huisdier dan steeds buiten, als dit kan. In ieder geval zolang u zelf thuis moet blijven. Is uw huisdier meestal binnen? Hou uw huisdier dan steeds binnen, als dit kan. In ieder geval zolang u zelf thuis moet blijven. Laat uw hond kort uit en hou uw hond aan de lijn. Is er iemand in huis die geen corona heeft? Laat die persoon dan voor uw huisdier zorgen. Bel de dierenarts als uw huisdier ziek wordt, bijvoorbeeld diarree of benauwdheid. Vertel de dierenarts dat iemand in huis corona heeft. Ga niet met een ziek dier naar een plek waar andere dieren zijn.
Wanneer naar buiten U had (of heeft) klachten en bent daarom getest. Klachten zijn: hoesten, verkoudheid, keelpijn, moeilijk ademen of koorts (38 graden of hoger). Uit de test komt dat u corona heeft. Meestal mag u weer naar buiten als beide punten voor u kloppen:
U heeft 24 uur of langer geen klachten meer. Het is 5 dagen of langer geleden dat u klachten kreeg. Let op: Was u erg ziek? Had u bijvoorbeeld longontsteking of was u opgenomen in het ziekenhuis? Dan geldt voor u: het is 10 dagen of langer geleden dat u klachten kreeg. Als u erg ziek was, kunt u namelijk langer andere mensen besmetten.
Blijft u langer last houden van hoesten, verkoudheid, keelpijn, moeilijk ademen of koorts? Dan mag u naar buiten als beide punten voor u kloppen:
Uw klachten zijn al veel minder dan in het begin. En het is 10 dagen of langer geleden dat u klachten kreeg.
Na corona kunt u lang last blijven houden van slecht ruiken of proeven en moeheid. Heeft u deze klachten, maar heeft u verder geen klachten meer? Dan kunt u anderen niet meer besmetten.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Hoe lang moet je binnen blijven als je corona hebt?
Hoe lang blijf ik thuis na een positieve coronatest? –
Je moet minimaal 5 dagen na de 1e ziektedag thuisblijven. Had je geen klachten? Dan telt de datum van testen als 1 e ziektedag. Ben je een zorgmedewerker? Lees dan hier verder. Je moet na 5 dagen tenminste 24 uur klachtenvrij zijn om weer naar buiten te mogen. Anders zou je nog anderen kunnen besmetten. De isolatie duurt maximaal 10 dagen, Geteld vanaf de dag dat je je klachten kreeg.
Bekijk jouw persoonlijke coronasituatie op mijnvraagovercorona.nl, Twijfel je of je weer naar buiten mag? Bel dan 088 – 443 33 55 (op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 17:00).
Δείτε την πλήρη απάντηση
Is een sneltest voldoende?
Sneltesten en zelftesten (antigeentesten) Bij antigeentesten gebeurt de testafname op dezelfde manier als bij een klassieke “PCR-test”: met een wisser wordt een staal genomen in de neus of de keel.
De klassieke test op COVID-19 gebeurt met een “PCR-test”, die genetisch materiaal van het virus detecteert. Dit is de meest betrouwbare test, Maar je moet wachten op het resultaat tot de testafname naar een labo is gestuurd en daar geanalyseerd is. Door zijn betrouwbaarheid is dit type test de standaard om te testen op COVID-19. Antigeentesten meten de aanwezigheid van bepaalde eiwitten en moeten niet in een labo worden geanalyseerd. Ze kunnen meteen worden uitgevoerd en afgelezen, waardoor het resultaat snel (meestal na 15 minuten) beschikbaar is. De resultaten zijn echter minder betrouwbaar dan de PCR-testen, Een positief resultaat is zeer betrouwbaar, maar een negatief resultaat sluit nooit volledig uit dat de geteste persoon toch besmet is. Een antigeentest bij een persoon zonder symptomen kan alleszins nooit gebruikt worden om de basisregels niet te respecteren, quarantaine te weigeren of deze vroegtijdig te stoppen.
De klassieke snelle antigeentesten ofwel sneltesten kunnen uitsluitend door een medisch geschoold persoon afgenomen worden. Er bestaan ook antigeentesten die op een eenvoudigere manier zelf kunnen afgenomen worden, ook wel genoemd. > zie ook: > Welke wettelijke voorwaarden en aanbevelingen gelden voor het gebruik van sneltesten? Voor gebruik van sneltesten gelden een aantal wettelijke voorwaarden (vastgelegd in het koninklijk besluit van 22 december 2020) en aanbevelingen. Dit zijn de belangrijkste:
Sneltesten kunnen enkel worden gebruikt op voorschrift van en onder toezicht van een arts of specialist voor klinische biologie of op basis van een corona test prescription code afgeleverd volgens de testrichtlijnen gepubliceerd op, In een bedrijfsomgeving bijvoorbeeld betekent dat, indien er sneltesten worden ingezet om personeel te testen, dit altijd moet gebeuren op aangeven van en onder toezicht van de arts van de arbeidsgeneeskundige dienst. De afname is een medische handeling en mag dus enkel door een medisch geschoolde persoon afgenomen worden (een verpleegkundige of gelijkwaardig medisch geschoold met gepaste opleiding). Sneltesten mogen enkel uitgevoerd worden met het gepaste persoonlijk beschermingsmateriaal in een lokaal dat voldoende geventileerd is, waar men de handen kan wassen of ontsmetten en waar materiaal aanwezig is voor de ontsmetting van het lokaal. Ook het mogelijk besmet afval dat het uitvoeren van een sneltest met zich meebrengt, moet gepast worden behandeld en afgevoerd. Het testresultaat (met identificatie en contactgegevens van de patiënt) moet steeds in de centrale databank geregistreerd worden. Het resultaat van de test registeren is belangrijk voor de contactopsporing en de opvolging van de epidemie. Bij een klassieke PCR-test gebeurt de registratie door het labo. Aangezien de sneltest niet in het labo geanalyseerd wordt, moet de bevoegde arts de resultaten zelf ingeven in de centrale database.
Waar worden sneltesten ingezet?
In ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en test- en triagecentra kunnen ze worden gebruikt om patiënten met symptomen van COVID19 te testen, binnen de 5 dagen na het begin van de symptome n. Sommige, maar niet alle, reguliere testcentra hebben sneltesten ter beschikking. Indien u naar een testcentrum gaat om u te laten testen omdat u symptomen heeft, dan kan u mogelijk een sneltest aangeboden krijgen in plaats van de klassieke PCR-test. In bedrijven om, onder toezicht van de arbeidsgeneeskundige dienst, medewerkers in niet-telewerkbare functies repetitief te testen. Deze sneltesten worden voorzien door de federale overheid op aanvraag van de arbeidsgeneeskundige dienst. Alle informatie over de voorwaarden en de bestelprocedure kan geraadpleegd worden op,
De betrouwbaarheid van de sneltesten is niet altijd duidelijk bewezen en gedocumenteerd. Het federale agentschap voor geneesmiddelen (FAGG) stelde, De belangrijkste criteria om uit te drukken hoe betrouwbaar een test is, zijn sensitiviteit en specificiteit.
De sensitiviteit drukt uit bij hoeveel procent van de personen die besmet zijn met het coronavirus de test effectief een positief resultaat oplevert ofwel het percentage terecht positieve resultaten. De specificiteit drukt uit bij hoeveel procent van de personen die niet besmet zijn met het coronavirus de test effectief een negatief resultaat oplevert ofwel het percentage terecht negatieve resultaten.
De testen die opgenomen zijn in de lijst van het FAGG hebben een sensitiviteit van minimum 90% en een specificiteit van minimum 99%. Deze waarden worden echter door de fabrikant zelf aan het FAGG gerapporteerd en moeten daarom met voorzichtigheid geïnterpreteerd worden.
Serologische testen meten de aanwezigheid van antilichamen in het bloed en geven aan of je ooit besmet bent geweest maar zeggen niets over een huidige besmetting of eventuele besmettelijkheid. Deze soort zelftesten zijn in België niet toegelaten. Antigeentesten meten de aanwezigheid van viruseiwit (antigeen) in materiaal uit de neus en/of keelholte en geven aan of je op dat specifieke moment besmet bent. Ze zijn vergelijkbaar met de hierboven vermelde sneltesten, maar worden aangeboden met zelfafname.
De verkoop van zelftesten in België is sinds 24 maart 2021 toegelaten. Enkel zelftesten die goedgekeurd zijn door het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) mogen verkocht worden in de apotheek. De lijst van goedgekeurde zelftesten kan je raadplegen.
Zelftesten zijn niet geschikt als je coronaklachten of symptomen hebt. Contacteer in dat geval altijd je huisarts. Ook als je minder dan 3 maand geleden COVID hebt gehad (bevestigd met een positieve PCR-test), zijn zelftesten niet nuttig. Meer informatie over de gebruiksvoorwaarden en de handleiding kan je raadplegen.
Hoe omgaan met het resultaat van een zelftest?
Negatief resultaat: net als sneltesten zijn zelftesten minder betrouwbaar en sluit een negatief resultaat niet uit dat je toch besmet bent. Een negatieve zelftest is slechts een momentopnamen en kan nooit een vrijgeleide zijn om de geldende maatregelen niet meer te respecteren. Indien je na een negatief resultaat toch symptomen krijgt, raadpleeg dan altijd de huisarts. Positief resultaat: een positief resultaat op de zelftest moet altijd bevestigd worden door een klassieke PCR-test. Enerzijds om er zeker van te zijn dat er geen sprake is van een vals positief resultaat en anderzijds omdat het contactonderzoek enkel opgestart wordt bij een bevestiging door een positieve PCR-test. Vraag een activatiecode voor een PCR-test aan via het online (info-coronavirus.be) of via het contactcenter (nummer 02 214 19 19). Met de activatiecode maak je een afspraak in een testcentrum in je buurt. Heb je hierover nog (medische) vragen, contacteer dan je huisarts. Je moet onmiddellijk in isolatie gaan bij een positief resultaat van een zelftest. Als dit positief resultaat bevestigd wordt, blijf je minstens 10 dagen,
Informeer u altijd goed vooraf vooraleer u een zelftest overweegt. Bent u bezorgd over uw gezondheid (of symptomen), vraag dan advies aan uw huisarts. : Sneltesten en zelftesten (antigeentesten)
Δείτε την πλήρη απάντηση
Waar haal je een zelftest?
Zelftesten met minimuminkomen – U kunt zelftesten bijvoorbeeld kopen bij de apotheek of drogist. Heeft u weinig geld? Dan kunt u misschien gratis zelftesten en mondkapjes krijgen, Bijvoorbeeld via de gemeente, de voedselbank, het Leger des Heils of het Rode Kruis.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Hoelang moet je wachten op het resultaat Covid test?
Wat moet je doen als je je ziek voelt? (van toepassing vanaf de leeftijd van 6 jaar) – Heb je één van de volgende (milde) symptomen ? Blijf thuis en contacteer NIET je huisarts, maar gebruik de zelfevaluatietool,
Hoest Ademhalingsmoeilijkheden Koorts Pijnklachten Moeheid Smaakverlies en/of verlies van de reukzin Diarree
Welke test te gebruiken, als de zelfevaluatie tool aangeeft dat je je best test of laat testen? Een PCR-of RAT-test wordt enkel nog aanbevolen
bij nauw contact (zoals in het gezin) met ernstig immuungecompromitteerde patiënten (voor definitie zie tabel pagina 2, WHO document ); voor alle zorgverleners
Via deze lijst vind je de apothekers bij wie je een RAT-test kan laten afnemen. Je krijgt dan het resultaat na ongeveer 15 minuten. PCR-testen worden nog maar in bepaalde situaties afgenomen:
door, of op voorschrift van een arts bij mensen zonder symptomen die op ziekenhuisafdelingen met risicopatiënten worden opgenomen (bv. geriatrie, hematologie, dialyse, oncologie, intensive care, transplantatie), en in het kader van een onderzoek van een uitbraak.
Het systematisch testen van nieuwe bewoners van bv woonzorgcentra wordt niet meer aanbevolen. Voor de andere personen met symptomen wordt een zelftest aanbevolen, vooral als je contact hebt met mensen met een risico op ernstige COVID-19. Een positieve zelftest moet niet meer worden bevestigd door een PCR- of RAT-test. Je raadpleegt best een arts
Als je een hoger risico op ernstige COVID-19 loopt (bv. bij zwangerschap, diabetes, hart-nier, lever- of longziekten, kankerpatiënten, enz), als je symptomen verergeren of langer dan 5 dagen duren
Je arts kan dan op basis van je individueel geval beslissen of een (tweede) test aangewezen is, en zo ja, met welk type test. In afwachting van je resultaat:
Blijf thuis als het kan. Als je niet kan thuisblijven, draag dan altijd een mondmasker buitenshuis, zoals op het openbaar vervoer Bewaar afstand van je vrienden, familieleden of collega’s, zolang je klachten hebt.
Zo vermijd je dat je andere mensen besmet. Is de test positief?
Ga in isolatie, Blijf minstens 7 dagen thuis, te tellen vanaf het begin van de symptomen. Volg het advies van je huisarts, als je die hebt geraadpleegd. Verlaat je huis pas na 7 dagen
Als je al minstens 3 dagen geen koorts meer hebt. Als je symptomen klinisch verbeterd zijn.
Draag dan nog wel 3 dagen een mondmasker buitenhuis
Is de test negatief? Ook bij een negatieve test blijf je best thuis (en/of draag je een mondmasker), zolang de symptomen duren. Een negatief resultaat met een zelftest sluit een besmetting met het COVID-19 virus immers niet noodzakelijk uit. Bovendien wordt ook de overdracht van andere luchtwegvirussen (zoals het griepvirus) best voorkomen.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Kan een zelftest vals positief zijn?
Snelle antigeen (Ag) testen (RAT) – interpretatie – De gevoeligheid van een snelle Ag test (RAT) is sterk afhankelijk van de virale lading. Een negatief resultaat sluit waarschijnlijk uit dat de persoon sterk infectieus is, maar niet dat hij besmet is.
De meeste RATs hebben een hoge specificiteit, maar meestal minder dan 100%. De kans op vals positieve resultaten neemt daardoor sterk toe bij lage prevalentie (zie voorbeeld in tabel onderaan). De betrouwbaarheid verschilt van test tot test, en is afhankelijk van wie de test uitvoert. De kans op vals-negatieve of vals-positieve resultaten is bijvoorbeeld hoger bij zelf-testen.
Het tijdstip van aflezen is ook belangrijk om vals positieve resultaten bij te lang wachten te vermijden. De interpretatie van het resultaat van een RAT is dus afhankelijk van de situatie.1. Zelftesten zonder supervisie van een arts, zoals thuis zelftesten (zie Zelftesten – interpretatie),2.
een positief resultaat wordt beschouwd als een bevestigd geval; een negatief resultaat moet niet bevestigd worden door een PCR test, tenzij er bij de klinische evaluatie sterke aanwijzingen zijn voor een vals negatief resultaat (type en evolutie van de symptomen, mogelijke blootstelling aan een bevestigd geval, geen andere waarschijnlijke etiologie, laboratoriumparameters,.).
3. Asymptomatische personen
een positief resultaat: b ij asymptomatische personen met een positieve RAT beslist de verantwoordelijke arts op basis van de klinische en epidemiologische context of een bevestiging met een RT-PCR test al dan niet aangewezen is. Indien de test gebeurde bij personen waar de prevalentie relatief hoog is, zoals bij hoog-risico contacten en tijdens een cluster onderzoek, is de kans op een vals positief resultaat klein en wordt de persoon als een bevestigd geval beschouwd. Bij personen waar de prevalentie verwacht wordt laag te zijn, zoals bij herhaald of eenmalig screenen, is de kans op een vals positief resultaat groter (zie tabel onderaan) en kan een bevestiging eventueel aangewezen zijn. Als de RT-PCR test negatief is, zal de arts beslissen of het om een vals-positief of een bevestigd geval gaat. een negatief resultaat moet niet bevestigd worden door een PCR test, maar alle voorzorgsmaatregelen dienen nog steeds in acht genomen te worden.
Percentage van de positieve resultaten die echt positief zijn (positief voorspellende waarde) in functie van de prevalentie en de specificiteit, voor een test met een gevoeligheid van 85%
Prevalentie | Test specificiteit | ||||
97.0% | 98.0% | 99.0% | 99.5% | 99.9% | |
0.1% | 2.8% | 4.1% | 7.8% | 14.5% | 46.0% |
0.5% | 12.5% | 17.6% | 29.9% | 46.1% | 81.0% |
1.0% | 22.3% | 30.0% | 46.2% | 63.2% | 89.6% |
2.0% | 36.6% | 46.4% | 63.4% | 77.6% | 94.5% |
5.0% | 59.9% | 69.1% | 81.7% | 89.9% | 97.8% |
Meer gedetailleerde informatie en protocollen/ algoritmes zijn beschikbaar hier: Symptomatische patiënten ; Herhaald screenen in bedrijven ; Zelf-testen thuis,
Δείτε την πλήρη απάντηση
Is PCR test verplicht na positieve zelftest?
Hoe gebruik ik een zeftest? – Bij zelftesten kan de afname gebeuren op een eenvoudigere manier, bijvoorbeeld met een ondiepe neuswisser. In België worden antigeentesten gebruikt. Deze testen meten de aanwezigheid van viruseiwit (antigeen) in materiaal uit de neus en/of keelholte en geven aan of u op dat specifieke moment besmet bent.
een filmpje dat uitlegt hoe u de test moet afnemen;een stappenplan;hoe u de resultaten moet lezen.
Legt u een positieve zelftest af, dan moet dit resultaat bevestigd worden door een PCR-test. Om een CTPC-code voor de test te ontvangen belt u naar de contactopsporing op het nummer 02 214 19 19 of via het formulier positieve zelftest van de FOD Volksgezondheid (opent in nieuw venster),
Δείτε την πλήρη απάντηση
Hoe betrouwbaar is antigeen zelftest?
Alleen betrouwbaar bij personen met verkoudheidsklachten – De betrouwbaarheid van de beide antigeen zelftesten werd ook vergeleken bij personen mét en zonder verkoudheidsklachten. Bij de mensen met klachten versus zonder klachten waren de gevoeligheden 51 en 26 procent voor de speekselzelftest, en 79 en 23 procent voor de neuszelftest.
Bij mensen met veel virusdeeltjes (een indicatie voor besmettelijkheid) was dit voor de speekselzelftest 57 procent (met klachten) en 39 procent (zonder klachten), en voor de neuszelftest 90 respectievelijk 39 procent. Hieruit blijkt dat de neuszelftest bij personen die op het moment van testen klachten hebben die passen bij een corona infectie, voldoende gevoelig is.
Echter, bij personen zonder symptomen is de zelf afgenomen neustest onvoldoende gevoelig. Epidemioloog dr. Carl Moons (Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, UMC Utrecht) en hoofdonderzoeker van de studie zegt: “De uitkomsten van onze studie vormen de basis voor het op vrijdag 3 december aangepaste Nederlandse testbeleid.
Het is duidelijk geworden dat deze corona antigeen neustest bij zelfstandig gebruik een betrouwbaarheid heeft die te vergelijken is met wanneer deze zelfde antigeen test gebruik maakt van een neusafname door GGD medewerkers, maar alleen als de mensen klachten hebben die bij corona passen. Bij personen zonder klachten, die zichzelf eenmalig testen met deze neuszelftest is de test niet voldoende betrouwbaar.
Wat in deze groep zonder klachten de betrouwbaarheid is van herhaald zelftesten, bijvoorbeeld om de aantal dagen, is niet onderzocht. De onderzochte speekselzelftest is onvoldoende betrouwbaar, ongeacht of men verkoudheidklachten heeft of niet.” De resultaten van deze studie – die in de week van 6 december wordt gepubliceerd – gelden specifiek voor de onderzochte corona antigeen neus- en speekselzelftest.
De onderzoeksgroep is bezig om de betrouwbaarheid van een aantal andere veelgebruikte neuszelftests verder te onderzoeken, bij grote groepen mensen met en zonder verkoudheidsklachten. Publicatie Schuit E, Venekamp RP, Veldhuijzen IK, Bijllaardt W van den, Pas SD, Stohr JJJJM, Lodder EB, Hellwich M, Molenkamp R, Igloi Z, Wijers C, Vroom IH, Nagel-Imming CRS, Han WGH, Kluytmans JAJ, Hof S van den, Wijgert JHHM van de, Moons KGM.
Accuracy and usability of saliva and nasal rapid antigen self-testing for detection of SARS-CoV-2 infection in the general population: a head-to-head comparison. Preprint posted on medRxiv, December 11, 2021
Δείτε την πλήρη απάντηση
Hoeveel kost een snelle PCR-test?
Kan ik een snelle PCR-test laten afnemen? – Ja, dat kan. U betaalt er wel meer voor. Een snelle PCR-test kost 120 euro. Hebt u een niet-betalende CTPC-code voor een test, dan betaalt u 70 euro. De resultaten van de test zijn binnen de 3 uur na afname bekend.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Hoeveel kost een snelle Antigeentest?
Deze test is gratis als u lichte symptomen hebt of een testcode ontving (CTPC: coronatest prescription code) na een verblijf in het buitenland. U kan ook een zelftest kopen in de apotheek. Als u een verhoogde tegemoetkoming geniet, betaalt u voor een zelftest in de apotheek slechts 1 euro.
Δείτε την πλήρη απάντηση
Hoeveel kost een Covid PCR-test?
Criteria om deze test te kunnen factureren – DE INDICATIES De test moet worden uitgevoerd:
Binnen de testrichtlijnen die, op het moment van de staalafname, zijn beschreven op de website van Sciensano (deze richtlijnen kunnen veranderen doorheen de tijd). Uitzonderlijk bij duidelijk aantoonbare klinische noodzaak bij risicopatiënten (immunosuppressie, maligniteit, leeftijd ouder dan 65 jaar, ernstige chronisch long-, hart- of nierlijden, cardiovasculaire ziekte, arteriële hypertensie of diabetes).
DE TESTAANVRAAG Bij een staalafname moet een aanvraagformulier toegevoegd worden, met voldoende informatie over de klinische omstandigheden waarin de test wordt aangevraagd. Uw lab moet de aanvraagformulieren in elektronische vorm bewaren. Dit om epidemiologische, wetenschappelijke en administratieve analyses mogelijk te maken. De test moet aangevraagd worden:
ofwel door een arts ofwel ontvangt de persoon die getest moet worden een SMS met een 16-cijferige activeringscode ( CTPC – coronatest prescription code ).
UW LABORATORIUM Uw laboratorium moet een erkend klinisch laboratorium zijn voor COVID-19 testen. Het moet voldoen aan kwaliteitseisen inzake de kwaliteitsbewaking, biologische veiligheidsvereisten en epidemiologische informatiedoorstroming. De voorwaarden om opgenomen te worden in deze lijst kan u vinden op de website van Sciensano UW OVERDRACHT VAN DE TESTRESULTATEN Uw laboratorium moet de testresultaten zeer snel naar de epidemiologische dienst van Sciensano doorsturen. Dit is cruciaal in de strijd tegen COVID-19 (zie hieronder “Het snel verzenden van testresultaten: essentieel!”).
een PCR-test via de code 554934 – 5554945, voor 43,63 euro. een standaardantigeentest via de code 554956 – 5554960 voor 16,97 euro.
Er mogen geen supplementen worden aangerekend. Er is geen persoonlijk aandeel voor de personen die getest worden. De testen kunnen via derdebetalersregeling worden aangerekend aan de verzekeringsinstellingen. Als uw laboratorium of testcentrum een hoger bedrag factureert (bv.50 euro) dan het bedrag dat de mutualiteit achteraf terugbetaalt (40,74 euro in 2022 of 43,63 euro in 2023), kan de geteste persoon u vragen het verschil terug te betalen: u kan geen supplementen vragen bij de testen die vergoed worden door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging (zie art.37 van de wet van 13.06.2021 Wet houdende maatregelen ter beheersing van de COVID-19-pandemie en andere dringende maatregelen in het domein van de gezondheidzorg).
Δείτε την πλήρη απάντηση
Wat kost een test bij de GGD?
Wie testen de GGD’en? – Voor veel mensen is een zelftest genoeg. U hoeft dan geen test meer te doen bij een GGD. Voor sommige mensen geldt nog steeds het advies om een test te doen bij een GGD. Voor wie dit geldt vindt u op de site van de, De GGD’en testen, conform het huidige testbeleid: Heeft u zware klachten, of twijfel hierover, neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost.
GGD’en voeren testen uit volgens het testbeleid dat in Nederland is vastgesteld. Lees meer hierover onder het kopje ‘welke partijen zijn betrokken’. In de maanden juli en augustus van 2021 hebben de GGD’en ook reizigers getest die een negatieve testuitslag nodig hadden om binnen Europa te reizen. De GGD’en ondersteunden hierbij het initiatief ‘testenvoorjereis’ van de Rijksoverheid.
U kunt een testafspraak maken bij een GGD via: Overige vragen over het maken van een afspraak De GGD’en testen volgens het beleid van de Rijksoverheid. Meer informatie over wie wanneer getest mag worden vindt u op, GGD GHOR Nederland en de GGD’en vinden de bescherming van privacy belangrijk.
- Lees meer informatie over hoe uw persoonsgegevens worden verwerkt, door wie en waarom.
- About who collects and uses your personal data.
- GGD’en nemen NAAT-testen, zoals een PCR of TMA, af.
- Daarmee wordt vastgesteld of iemand het coronavirus op dat moment heeft.
- Wij stellen dus niet vast of iemand eerder het coronavirus gehad heeft.
Voor de afgenomen testen wordt met een wattenstaafje in de neus en keel gestreken. Op de website van leest u meer over de verschillende soorten coronatesten. Wilt u geen testafspraak maken, maar heeft u een vraag over het coronavirus of over testen? Dan kunt u terecht op of bellen met het publieksinformatienummer van de Rijksoverheid 0800-1351.
- De 25 GGD’en hebben testlocaties die over het hele land verspreid zijn.
- Daardoor ligt er altijd wel een testlocatie bij u in de buurt.
- Wilt u een afspraak maken? Via coronatest.nl of 0800-1202 kunt u een afspraak maken op de testlocatie die het dichtst bij u in de buurt ligt.
- Het testbeleid voor COVID-19 wordt voorgesteld door het OMT (Outbreak Management Team).
Hierin staat onder andere wie er getest mag worden. Na iedere bijeenkomst van het OMT stelt het RIVM een advies op voor het Ministerie van VWS. Daarna worden de adviezen besproken in verschillende bestuurlijke overleggen en door de ministers. Uiteindelijk bepaalt het kabinet wat er met de gegeven adviezen gebeurt en welke groepen in aanmerking komen voor een test.
De GGD’en nemen een groot deel van alle testen af. Maar, ook op andere plekken worden testen afgenomen, zoals in ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen en in commerciële teststraten. Ook is het mogelijk om thuis een zelftest te doen. U hoort veel over testcapaciteit. Waar gaat dit over? Testcapaciteit bestaat uit laboratoriumcapaciteit en testafname-capaciteit.
De laboratoriumcapaciteit is het aantal tests dat de laboratoria in Nederland en gecontracteerde laboratoria in het buitenland, in vol bedrijf, per dag kunnen verwerken. De testafname-capaciteit is het aantal tests dat door ziekenhuizen, GGD’en en anderen kan worden afgenomen.
- De laboratoriumcapaciteit en testafname-capaciteit zijn afhankelijk van mensen en materialen; er zijn materialen nodig om de test af te nemen, zoals wattenstaafjes, verpakkingsmaterialen en persoonlijke beschermingsmiddelen voor de monsterafnemers.
- Ook zijn er materialen nodig voor de analyse in het laboratorium.
En er zijn natuurlijk mensen nodig: mensen om de tests af te nemen, te vervoeren en te analyseren in het laboratorium en om de uitslagen door te geven en uit te leggen. Kortom: als we het hebben over testcapaciteit, gaat het dus om heel veel verschillende dingen.
- Sommige benodigdheden voor de test zijn schaars.
- Door te testen volgens zorgvuldige richtlijnen zorgen we ervoor dat er beschikbare voorzieningen efficiënt worden ingezet.
- Als u wordt getest, betaalt u hier niets voor.
- De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD’en (het afnemen van de test, laboratorium-verwerking en uitslag doorgeven) worden betaald vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget.
GGD’en werken allemaal volgens de landelijke LCI-richtlijn COVID-19 van het RIVM. Vanuit de landelijke, identieke basis is er ruimte voor regionaal maatwerk, in overleg met bijvoorbeeld de zorginstellingen in de regio. Zo kunnen de GGD’en afspraken maken met organisaties in de regio over hoe het daadwerkelijke testen is verdeeld of ingericht.
Δείτε την πλήρη απάντηση