Ανακοίνωση της HSW για την φωτιά στο HIGHSPEED 5

046

Δελτίο τύπου εξέδωσε η ναυτιλιακή εταιρεία Hellenic Seaways για την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 13:30 σήμερα στο ταχύπλοο οχηματαγωγό HIGHSPEED 5, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του προϊσταμένου ηλεκτρολόγου του πλοίου, αλλά και τις σοβαρές και εκτεταμένες ζημιές που υπέστη το σκάφος της Hellenic.

015 020

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρεία έχει ως εξής:

«Η HELLENICSEAWAYS ανακοινώνει ότι σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015 και περί ώρα 13.30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο πλοίο της HIGHSPEED 5, που βρισκόταν ελλιμενισμένο στην ναυπηγοεπισκευαστική περιοχή της Δραπετσώνας, εκτελώντας εργασίες μετασκευών και ετησίων επιθεωρήσεων.

Κατά την διάρκεια του παραπάνω περιστατικού έχασε τη ζωή του ο Προϊστάμενος Ηλεκτρολόγος του πλοίου.

Η εταιρεία εκφράζει την οδύνη της για την απώλεια της ζωής ενός μέλους της μεγάλης οικογένειας των ναυτικών της και θα σταθεί δίπλα στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Η HELLENIC SEAWAYS συνεργάζεται με τις εμπλεκόμενες αρχές προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς».

Δελτίο τύπου όμως εξέδωσε και το Αρχηγείο Λιμενικού Σώματος & Ελληνικής Ακτοφυλακής:

«Το Β’ Λιμενικό Τμήμα Κερατσινίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ενημερώθηκε, σήμερα το μεσημέρι, για εκδήλωση πυρκαγιάς, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στο Ε/Γ-Ο/Γ “HIGH SPEED 5” Ν.Π. 11419, το οποίο βρισκόταν παραβεβλημένο στο μώλο ΔΕΗ στο Κερατσίνι, για εκτέλεση εργασιών.

Υπό το συντονισμό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, τρία (03) περιπολικά σκάφη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ., δύο (02) πλωτά πλοιάρια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ), είκοσι (20) οχήματα και άνδρες της Π.Υ, οι οποίοι κατάφεραν να κατασβέσουν πλήρως την πυρκαγιά, καθώς και εννέα (09) Ρυμουλκά σκάφη. Ταυτόχρονα, στην περιοχή έσπευσε και όχημα του ΕΚΑΒ.

Από την πυρκαγιά, βρήκε τραγικό θάνατο μέλος πληρώματος, ειδικότητας ηλεκτρολόγου. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια των επισκευών εντός του πλοίου.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Θοδωρής Δρίτσας, από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε, από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και παρακολούθησε την εξέλιξη και την τραγική κατάληξη της πυρκαγιάς. Εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για το χαμό του άτυχου ναυτικού και τόνισε ότι το γεγονός αυτό, πρέπει να μας ενεργοποιήσει όλους. Παράλληλα, επικοινώνησε με την Εισαγγελέα Υπηρεσίας και ζήτησε ενημέρωση για την προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία εισαγγελικής εποπτείας και διερεύνησης της υπόθεσης, έδωσε εντολή προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, για την άμεση διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη το δυστύχημα και για τον άμεσο έλεγχο των εγγράφων αδειοδότησης των εκτελούμενων εργασιών.

Πρόθεση του Υπουργού, είναι να ενεργοποιηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες για τον αυστηρό έλεγχο του πλαισίου που διέπει την προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων, την τήρηση της νομιμότητας και την αναζήτηση ευθυνών σε κάθε κατεύθυνση.

Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή, ενώ παράλληλα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής τυχόν ρύπανσης«.

039