8 μήνες φυλάκιση στον αρχιμηχανικό του Selene Leader

Ο Noly Torato Vidal, αρχιμηχανικός του πλοίου μεταφοράς οχημάτων Selene Leader, καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση που συνεχίζεται και απο έναν χρόνο εποπτείας μετά το πέρας της ποινής του, καθώς η Δικαστής στη Βαλτιμόρη, Catherine C. Blake, τον έκρινε ένοχο για περεμπόδιση της δικαιοσύνης και παραβίαση του νόμου για την πρόληψη της ρύπανσης απο πλοία (APPS).

Ο 45χρονος φιλιππινέζος μαζί με τον Α’ μηχανικό Ireneo Tomo Tuale, τον Ιανουάριο του 2014 έδωσαν εντολή στα μέλη του πληρώματος μηχανοστασίου, να μεταφέρουν ελαιώδη απόβλητα μεταξύ των δεξαμενών πετρελαίου χρησιμοποιώντας σωλήνες απο καουτσούκ, και στη συνέχεια παρακάμπτοντας τον εξοπλισμό ελέγχου ρύπανσης να ρίχνουν τα απόβλητα στη θάλασσα.

Ο νόμος απαιτεί πριν απο τη ρίψη τέτοιων αποβλήτων, να έχουν πρώτα περάσει απο διαχωριστή νερού – πετρελαίου και η όλη διαδικασία να καταγράφεται στο βιβλίο πετρελαίου του πλοίου για να μπορεί να το επιθεωρήσει η Ακτοφυλακή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν στελέχη της Ακτοφυλακής επιβιβάστηκαν στο Selene Leader στις 31 Ιανουαρίου 2014, ο Vidal προσπάθησε να εμποδίσει τις έρευνες και να αποκρύψει τις παράνομες απορρίψεις αποβλήτων, αφού είχε ήδη παραποιήσει το βιβλίο πετρελαίου και είχε καταστρέψει σημαντικά έγγραφα.

Η ναυλώτρια εταιρεία του πλοίου εκείνη την περίοδο, Hachiuma Steamship, αφού ομολόγησε την ενοχή και την παραβίαση των κανονισμών, συμφώνησε να πληρώσει 1.8 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο καθώς επίσης και να συμμετάσχει για τρία χρόνα σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής συμμόρφωσης.

Ο 63χρονος Α’ μηχανικός, Ireneo Tomo Tuale, θα περάσει απο δίκη στην Φλόριδα στις 3 Μαρτίου 2015, όμως έχει ήδη παραδεχθεί την ενοχή του και έχει δηλώσει και συμμετοχή στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής συμμόρφωσης, οπότε και αναμένεται η ποινή που θα του επιβληθεί να είναι μικρότερη σε σχέση με τον συμπατριώτη του αρχιμηχανικό.