Πληρώθηκε η αποζημίωση για το ναυάγιο του USS Guardian

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέβαλε το χρηματικό ποσό των 2 εκατομμυρίων δολαρίων στις Φιλιππίνες, ως αποζημίωση για την προσάραξη και βύθιση του «USS Guardian» στον ύφαλο Tubbataha, που είχε συμβεί στις 13 Ιανουαρίου 2013, περίπου 80 μίλια ανατολικά-νοτιανατολικά του νησιού Palawan.

photo: Blueblitzkrieg
photo: Blueblitzkrieg

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Φιλιππίνων, η αποζημίωση θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η βύθιση του πλοίου στην περιοχή του Tubbahata, ο οποίος είναι ενταγμένος στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσης, μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω βελτίωση των μέσων παρακολούθησης της περιοχής, για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

Απο την πλευρά τους η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει πρόσθετη βοήθεια προς την Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων για την αναβάθμιση του υποσταθμού της (PCG) στο Tubbataha.

Το ναρκαλιευτικό του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού, απομακρύνθηκε απο το σημείο βύθισης, με την εταιρεία που είχε αναλάβει τις εργασίες, να το κόβει σε κομμάτια για να μην υπάρξει μεγαλύτερη καταστροφή στους κοραλλιογενείς υφάλους της περιοχής.