Παραδόθηκε το μεγαλύτερο κυλινδρικό FPSO στον κόσμο

HHI-Sees-Off-Largest-Cylindrical-FPSO-1024x576
photo: Eni Norge

Το μεγαλύτερο κυλινδρικό σκάφος «Floating Production Storage & Offloading» (FPSO), αναχώρησε απο το ναυπηγείο Hyundai Heavy Industries στο Ulsan της Νότιας Κορέας και ήδη πλέει προς τη Νορβηγία, φορτωμένο στο πλοίο μεταφοράς ειδικών κατασκευών «Dockwise Vanguard».

Το 64.000 τόνων κυλινδρικό FPSO που έχει 112m διάμετρο και 75m ύψος, έχει σχεδιαστεί κατά τέτοιον τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να αποθηκεύει ένα εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.

Το πλοίο αναχώρησε απο το Ulsan ύστερα και απο τις τελευταίες απαραίτητες προετοιμασίες, για το ταξίδι που θα διαρκέσει περίπου 60 ημέρες, και αναμένεται να φτάσει στο Hammerfest στα μέσα Απριλίου. Εκεί θα γίνουν όλα τα τέστ και οι τελικές προσθήκες στον εξοπλισμό του πριν η Eni Norge εγκταστήσει το FPSO στη θάλασσα του Barents, 85χλμ βορειοδυτικά του Hammerfest, μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους, ενώ η πλήρη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας απο τη στεριά θα παρέχεται με το μεγαλύτερο υποβρύχιο καλώδιο του είδους, το οποίο θα είναι έτοιμο αρχές καλοκαιριού.

Το κυλινδρικό σχήμα, σύμφωνα με το ναυπηγείο HHI, επιτρέπει στο FPSO να ανταπεξέρχεται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες πολύ καλύτερα απο οτι αν είχε ένα κλασικό σχήμα.