Μεγαλόνησος Κρήτη – Σίτυ οφ Άθενς

Στον απόηχο της τραγωδίας του Ηράκλειον ο εφοπλιστής Δημήτριος Κυριακού αγόρασε το γαλλικό Ville de Tunis και ως Μεγαλόνησος Κρήτη το δρομολόγησε στη γραμμή Πειραιάς – Ηράκλειο το καλοκαίρι του 1967.

Ville_de_Tunis_001    add1

Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1952 και για 15 χρόνια εξυπηρετούσε τη γραμμή Μασσαλία – Τύνιδα για λογαριασμό της Cie. Générale Transatlantique (CGT, Cie. Générale d´Armements Maritimes). Είχε μήκος 136 μέτρα και δυνατότητα να μεταφέρει 1315 επιβάτες με ταχύτητα ως και 22 κόμβους.

add2

Το πλοίο δεν μακροημέρευσε στη γραμμή του Ηρακλείου, είτε λόγω αδυναμίας σωστής λειτουργίας των ατμομηχανών του, είτε λόγω της ήδη ξεπερασμένης διαρρύθμισης και μικρής ικανότητας μεταφοράς οχημάτων (70 Ι.Χ.Ε.), και σε δύο χρόνια αλλάζει όνομα, σε Σίτυ οφ Άθενς, αλλά και γραμμή, από Πειραιά ως και τη Χάιφα του Ισραήλ, μέσω Ρόδου και Λεμεσσού.

City_of_Athens_0001a     City_of_Athens_0002a

Ούτε και εκεί τα πήγε καλά και στις αρχές της δεκαετίας του 1970 παροπλίστηκε στην Κυνόσουρα. Ύστερα από απανωτούς διαγωνισμούς πουλήθηκε για σκραπ και στις 26 Μαρτίου 1980 κατά τη διάρκεια ρυμούλκυσης προς τα διαλυτήρια της Βαρκελώνης βυθίστηκε κοντά στο νησί Formentera.

Στον λίγο χρόνο που ήταν ενεργό πρόλαβε να «εμφανιστεί» σε μερικές ελληνικές ταινίες της εποχής, είτε σε γενικά πλάνα του λιμανιού του Πειραιά, είτε ως «πρωταγωνιστής» αφού σκηνές ταινιών γυρίστηκαν στους χώρους του.

Το οπτικό υλικό που συνοδεύει το παρόν άρθρο προέρχεται από εφημερίδες της εποχής αλλά και μπροσούρες καθώς και φωτογραφίες-καρτ ποστάλ που ανήκουν στο αρχείο του seazoom.gr.