Καπετάν Αλέξανδρος – Agoudimos Lines

2 3

Ήταν πριν 23 χρόνια, όταν η μπροσούρα της Agoudimos Lines του 1992, παρουσίαζε το πλοίο Kapetan Alexandros, με καθημερινά δρομολόγια απο Ραφήνα για Τήνο, Σύρο, Πάρο και Νάξο.

Κατασκευάστηκε το 1962 απο το ναυπηγείο Alisa Shipbuilding στην πόλη Troon της Σκωτίας, για λογαριασμό της Atlantic Steam Navigation, και πήρε το όνομα Doric Ferry αρχίζοντας δρομολόγια σαν φορτηγοποστάλι στην Ιρλανδία.

Είχε μήκος 110.19m, πλάτος 16.79m, βύθισμα 3.99m, και μπορούσε να μεταφέρει 35 επιβάτες και 130 αυτοκίνητα. Οι μηχανές του ήταν 2 Davey-Paxman (που αργότερα αλλάχτηκαν με 2 Sulzer Rasv 25/30-VR), και η ταχύτητα του μπορούσε να φτάσει τους 16 κόμβους.

Τον Νοέμβριο του 1971, αλλάζει εταιρεία, και πλέον με τα χρώματα της Townsend Thoresen και το ίδιο όνομα, συνεχίζει να ταξιδεύει στα νερά της Αγγλίας μέχρι και τον Ιούνιο του 1981 που το πλοίο φόρεσε τα σινιάλα της Libra Maritime και με το όνομα Atlas II ξεκίνησε να κάνει δρομολόγια απο Ηγουμενίτσα για Brindisi και λίγο αργότερα και για Trieste. Ένα μικρό διάστημα έκανε και δρομολόγια απο Πειραιά προς Σμύρνη, προσεγγίζοντας και κάποια απο τα νησιά των Κυκλάδων. Το 1987, το πλοίο κατεβαίνει Ραφήνα και αρχίζει δρομολόγια προς τα νησιά των Κυκλάδων.

Το 1988 αγοράζεται απο την Agoudimos Lines και με το όνομα Alekos, ξεκινάει δρομολόγια απο Ραφήνα για Σύρο, Πάρο και Νάξο, ενώ την επόμενη χρονιά πραγματοποιείται μία μεγάλης έκταση μετασκευή, αφού προστέθηκαν 64 καμπίνες, νέα καταστρώματα, τα σαλόνια έγιναν πιο λειτουργικά, και το πρωτόκολο επιβατών αυξήθηκε στα 1200 άτομα. Το πλοίο αλλάζει χρώμα και βάφεται μπλέ, και μαζί με το χρώμα αλλάζει και το όνομα του σε Kapetan Alexandros, αρχίζοντας δρομολόγια απο Ραφήνα για Τήνο, Σύρο, Πάρο, Νάξο, με προέκταση μία φορά την εβδομάδα και σε Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Αμοργό. Ύστερα απο λίγο καιρό ξεκινάει το κλασσικό δρομολόγιο απο Ραφήνα για Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, μέχρι την έλευση του μεγαλύτερου Πηνελόπη Α, που το αναγκάζει να ξαναγυρίσει στη γραμμή της Παροναξίας για λίγο καιρό ακόμα, ενώ το 1993, αλλάζοντας την ελληνική σημαία και με το όνομα Kapetan Alexandros A, αρχίζει δρομολόγια απο Πάτρα για Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα και Brindisi.

K.Alex-001
Πέραμα, 8 Οκτωβρίου 2008
K.Alex-002
Πέραμα, 8 Οκτωβρίου 2008

 

Όσο περνάει όμως ο καιρός, τα πλοία του ανταγωνισμού μεγαλώνουν και γίνονται γρηγορότερα, και έτσι το 2000 μετακομίζει στη γραμμή Μπάρι – Δυράχιο, ενώ το 2004 ξεκινάει το δρομολόγιο απο Brindisi προς Αυλώνα. Τον Οκτώβριο του 2008 το Kapetan Alexandros παροπλίζεται στο Πέραμα (φωτογραφίες), και τον Ιούλιο του 2009 με το όνομα Alexandros φεύγει για τα διαλυτήρια της Alang στην Ινδία, τερματίζοντας μία πλούσια καριέρα 47 ετών.

  • Η μπροσούρα της Agoudimos Lines ανήκει στο αρχείο του seazoom.gr