«Άρτεμις» (ex Παναγία Τήνου),Ηράκλειο,Αύγουστος 2000

artemis

Ήταν Αύγουστος του 2000 στο λιμάνι του Ηρακλείου,όταν λίγο μετά την επιβίβαση μου στο πλοίο »Απτερα» βγήκα στο κατάστρωμα για να θαυμάσω τη θέα του Ηρακλείου,λίγο πριν το πλοίο αναχωρήσει για Πειραιά,όταν ακριβώς μπροστά μου είδα δεμένη μία γνώριμη φιγούρα απο το πρόσφατο παρελθόν!
Το κοίταξα αρκετές φορές για να βεβαιωθώ οτι δεν κάνω λάθος (η ώρα ήταν 07.30 το πρωί,και το μάτι δεν είχε ανοίξει ακόμα καλά),και διαπίστωσα οτι δεν ήταν κάποια οφθαλμαπάτη!
Η γνώριμη φιγούρα δεν ήταν άλλη απο το θρυλικό »Παναγία Τήνου» που τότε βρισκόταν παροπλισμένο στο Ηράκλειο ως »Άρτεμις» της εταιρείας Minoan Cruises.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 1960 στην Ολλανδία και ονομάστηκε »Koningin Wilhelmina».
Είχε μήκος 120.37m,πλάτος 16,28m,ολική χωρητικότητα 4951.52,πρωτόκολλο 1.600 επιβατών και το γκαράζ του είχε χωρητικότητα για 118 αυτοκίνητα.
Οι μηχανές του ήταν 2XMAN συνολικής ισχύος 15.600BHP που του έδιναν μέγιστη ταχύτητα 23.8 κόμβων!
Απο το 1960 εως και το 1978 ως »Koningin Wilhelmina» πραγματοποιούσε ταξίδια στην Ολλανδία.Τον Ιούλιο του 1978 η εταιρεία του αποφάσισε να διακόψει τα δρομολόγια του και τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς αγοράστηκε απο την Ακτοπλοϊα Βεντούρη.
Το πλοίο πήρε το όνομα »Κάπτεν Κωνσταντίνος» και άρχισε δρομολόγια απο Πειραιά για Σύρο,Τήνο και Μύκονο.Το 1981 μετονομάστηκε σε »Παναγία Τήνου» και μέχρι το 1994 έγινε το πλοίο-θρύλος της ΣυροΤηνοΜυκονίας.Ένα πλοίο που ακόμα και τώρα το λατρεύουν και το θυμούνται παλαίοι και νέοι!
Στις 24 Ιανουαρίου του 1994,το πλοίο πραγματοποίησε το τελευταίο του δρομολόγιο σε μία γραμμή που υπηρέτησε για 16 χρόνια.Δυο χρόνια αργότερα,και ενώ η εταιρεία του είχε χρεωκοπήσει,το πλοίο αγοράστηκε απο τη Minoan Cruises,μετονομάστηκε σε »Άρτεμις» και ξεκίνησε ημερήσιες κρουαζιέρες απο το Ηράκλειο προς Σαντορίνη και κάποιες φορές απο Ρέθυμνο και Σούδα.
Μάλιστα το 1999 επέστρεψε για λίγες μέρες στο νησί που τόσο το είχαν αγαπήσει,και ανέβηκε στη δεξαμενή στο Νεώριο της Ερμούπολης για να πραγματοποιήσει την ετήσια συντήρηση του.
Το καλοκαίρι του 2000,η Minoan Cruises αποφάσισε να το παροπλίσει στο λιμάνι του Ηρακλείου μιας και ένα νεότερο πλοίο έκανε την ημερήσια κρουαζιέρα προς τη Σαντορίνη.
Λίγους μήνες αργότερα,αγκυροβόλησε στη ράδα του Πειραιά και στις 21 Απριλίου του 2001,με το όνομα »TEMIS» γραμμένο στην πλώρη του,έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι προς την Alang της Ινδίας,όπου και διαλύθηκε.

Για μένα εκείνο το Αυγουστιάτικο πρωϊνό στο Ηράκλειο ήταν ένα πρωϊνό που θα θυμάμαι πάντα,γιατί ήταν η τελευταία φορά που είδα το αγαπημένο σκαρί,που με είχε ταξιδέψει αρκετές φορές απο και προς τη Σύρο……

Μάνος Βιντζηλαίος