Home / ΛΙΜΑΝΙΑ / Διεθνείς & ευρωπαϊκές δραστηριότητες για το 2015 της ένωσης λιμένων Ελλάδος

Διεθνείς & ευρωπαϊκές δραστηριότητες για το 2015 της ένωσης λιμένων Ελλάδος

10903866_600114333452420_7859203757550940170_o

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, συνάντηση εργασίας των αρμόδιων στελεχών από τα μέλη και μέλη- παρατηρητές της ΕΛΙΜΕ (Οργανισμούς Λιμένων και Λιμενικά Ταμεία).

Κύριο θέμα της συνάντησης εργασίας ήταν οι Διεθνείς και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις που θα διενεργηθούν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, αφορούν την Λιμενική βιομηχανία και επομένως τα μέλη της ΕΛΙΜΕ ( Οργανισμούς Λιμένων ή Λιμενικά Ταμεία).
Συζητήθηκαν όλες οργανωτικές και τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες απαιτούν ένα συγκεκριμένο χρόνο προετοιμασίας και ζητήθηκε από τα μέλη, σε περίπτωση που επιθυμούν να συμμετέχουν ενεργά , να προγραμματίσουν τις δράσεις τους και να ενημερώσουν σχετικά την ΕΛΙΜΕ.

Οι δραστηριότητες , που έχουν προγραμματισθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και για τις οποίες θα πρέπει να αρχίσει η προετοιμασία σε περίπτωση ενδιαφέροντος, είναι οι παρακάτω:

Α.ΕΚΘΕΣΗ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ( CRUISE SHIIPING MIAMI 2015 )
• Η ετήσια Έκθεση Κρουαζιέρας (Cruise Shipping Miami 2015), θα γίνει στο Μαϊάμι των ΗΠΑ μεταξύ 16 και 19 Μαρτίου 2015.
• Η συμμετοχή των λιμένων κρουαζιέρας (Οργανισμοί Λιμένων ή Λιμενικά Ταμεία) στην Έκθεση , θα γίνει σύμφωνα με την πάγια διαδικασία των τελευταίων διοργανώσεων, δηλαδή στο ενιαίο Εθνικό Περίπτερο από κοινού με τον ΕΟΤ ( ο οποίος έχει λόγω εμπειρίας τον πρώτο λόγο).
• Το κόστος συμμετοχής (ενοίκιο χώρου και κατασκευή περιπτέρου), θα αναληφθεί στη βάση του 50/50% μεταξύ ΕΟΤ και λιμάνια – μέλη της ΕΛΙΜΕ.
• Το ποσό που τελικά θα αντιστοιχεί στα λιμάνια που συμμετέχουν, θα επιμερισθεί στους μεν Οργανισμούς Λιμένων σύμφωνα με την θέση τους στον κατάλογο των αφίξεων κρουαζιέρας για το 2014 και για τα Λιμενικά Ταμεία στο ανώτατο όριο συμμετοχής το ποσό των 5.000 ευρώ, λόγω της νομικής τους ιδιομορφίας.
1. Η συνεργασία με τον ΕΟΤ έχει ήδη ξεκινήσει και μας έχουν ενημερώσει ότι έχει ήδη γίνει προκράτηση του περιπτέρου 75 τ.μ,
2. Η κατασκευή του περιπτέρου πιθανόν να είναι προσφορά αρχιτεκτονικού γραφείου, που σημαίνει ότι θα ρίξει αισθητά το κόστος συμμετοχής.
3. Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης ενδιαφέροντος συμμετοχής είναι η 20η Ιανουαρίου 2015. Μέχρι στιγμής θεωρούνται σίγουρες οι συμμετοχές των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά, Κέρκυρας, Ηρακλείου και των Λιμενικών
Ταμείων Χανίων , Κεφαλληνίας και Ρόδου. Σε εκκρεμότητα είναι οι συμμετοχές Ο.Λ.Ηγουμενίτσας και Λιμενικών Ταμείων Μυκόνου και Σαντορίνης.
4. O EOT επισημαίνει ότι η φετινή συμμετοχή θα πρέπει να συνοδεύεται οπωσδήποτε από φυσική παρουσία εκπροσώπων.
5. Σύντομα θα ακολουθήσουν περαιτέρω οδηγίες για τους συμμετέχοντες.

Β. ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΛΙΜΕΝΩΝ ESPO CONFERENCE 2015
• Το ετήσιο συνέδριο όλων των Ευρωπαϊκών Λιμανιών και Ενώσεων Ευρωπαϊκών Λιμένων (μελών της ESPO – European Seaports Association), φέτος θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στον Πειραιά στις 21 και 22 Μαΐου 2015 ( Ξενοδοχείο LEDRA MARRIOT) με συνδιοργανωτές την ESPO και τον ΟΛΠ.
• Το ετήσιο συνέδριο της ESPO θεωρείται το κορυφαίο γεγονός της Ευρωπαϊκής Λιμενικής βιομηχανίας και απευθύνεται σε όλο το στελεχιακό δυναμικό των Ευρωπαϊκών λιμανιών (σε Θεσμικό και Επιχειρησιακό επίπεδο.).
• Το φετινό συνέδριο θα έχει ως θέμα ‘’Ports and Energy’’ και θα συγκεντρώσει όπως κάθε χρόνο περισσότερους από 500 συνέδρους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στελέχη όλων των λιμανιών της Ευρώπης – μελών της ESPO.
• Οι διαδικασίες του Συνεδρίου αφορούν τα στελέχη (με θεσμική ή επιχειρησιακή ιδιότητα), των λιμανιών – μελών της ΕΛΙΜΕ, που κατ ́επέκταση είναι και μέλη της ESPO. Το κόστος συμμετοχής είναι 500€ κατ ́άτομο και περιλαμβάνει τις εργασίες του Συνεδρίου, τα γεύματα – δείπνα καθώς και τις παράλληλες δραστηριότητες (εκδρομές – επισκέψεις).
• Τα μέλη της ΕΛΙΜΕ θα ενημερώνονται με όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες όταν γίνονται γνωστές από την ESPO, είτε συμμετέχουν είτε όχι.

Γ. 3ο POSIDONIA SEA TOURISM FORUM
• To 3ο Posidonia Sea Tourism Forum, αφορά διοργάνωση ιδιωτικής πρωτοβουλίας (της γνωστής Έκθεσης των Ποσειδωνίων), που θα διεξαχθεί και υπό την αιγίδα της ΕΛΙΜΕ στις 26 και 27 Μαΐου 2015, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.
• Το FORUM των Ποσειδωνίων με θέμα την κρουαζιέρα, διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Αθήνα και απευθύνεται στους παράγοντες (επιχειρηματίες, Οργανώσεις, Λιμενικούς Οργανισμούς), που σχετίζονται με την αγορά της κρουαζιέρας.
• Οι λεπτομέρειες της διοργάνωσης θα κοινοποιούνται στα μέλη της ΕΛΙΜΕ απευθείας από τους ιδιώτες διοργανωτές, που έχουν και την τελική ευθύνη της διοργάνωσης.
• Σημειώνεται ότι η ΕΛΙΜΕ μπορεί να βοηθήσει υποστηρικτικά τα μέλη της που επιθυμούν να συμμετέχουν και σαν πρώτη πρωτοβουλία είναι η χορήγηση έκπτωσης 10% από τους διοργανωτές σε αυτούς που επιθυμούν να συμμετέχουν με περίπτερο που προβλέπεται στους ειδικού χώρους του FORUM.

Δ. ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2015 EUROPEAN MARITIME DAY 2015
• Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας (European Maritime Day), διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Επιτροπής Θαλασσίων Υποθέσεων της Κοινότητας και θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον Πειραιά, με συνδιοργανωτές την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Δήμο Πειραιά και την υποστήριξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και του ΟΛΠ.
• Η Συνδιάσκεψη (Conference) θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά στις 30 και 31 Μαΐου 2015.
• Η παρακολούθηση της Συνδιάσκεψης καθώς και όλων των παράλληλων εκδηλώσεων ( συναντήσεις εργασίας workshops – round tables κλπ) είναι ελεύθερη, για όλους του συμμετέχοντες.
• Υπολογίζεται ότι οι συμμετέχοντες θα υπερβούν τους χίλιους, προερχόμενους από τον θεσμικό και επαγγελματικό χώρο της Θαλάσσιας Οικονομίας, της Ναυτιλίας και της Λιμενικής βιομηχανίας.
• Η Ε.Ε επιθυμώντας να εορτάζονται αυτές οι ημέρες σαν ‘’ Ημέρες Θάλασσας ‘’ σε όλη την Ευρώπη και περισσότερο στην Χώρα και Δήμο Υποδοχής της Συνδιάσκεψης, ενθαρρύνει, προτρέπει και θέτει υπό την αιγίδα της την διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων
• Οι παράλληλες εκδηλώσεις αφορούν τα μέλη και μέλη – παρατηρητές της ΕΛΙΜΕ , μπορούν να διεξαχθούν κατά την διάρκεια του Συνεδρίου (28 και 29 Μαΐου), δύο ημέρες πριν και δύο μετά το Συνέδριο (26,27,30 και 31 Μαΐου) και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τις παρακάτω δράσεις είτε εντός του Λιμενικού Χώρου ευθύνης σας είτε εκτός υπό την αιγίδα σας:-
1. Διοργάνωση συναντήσεων εργασίας (workshops) και Ομιλίες με ανάπτυξη θεμάτων σχετικά με την Λιμενική και Θαλάσσια Οικονομία
2. Δημόσιες εκδηλώσεις στον χώρο ευθύνης σας – Ανοιχτές ημέρες στο Κοινό
3. Επισκέψεις μαθητών και σπουδαστών
4. Ναυταθλητικές εκδηλώσεις
5. Περιβαλλοντικές δράσεις κ.ά
6. Οι δράσεις ΔΕΝ χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε, αλλά τίθενται υπό την αιγίδα της, ανακοινώνονται στο Ευρωπαϊκό κοινό και υποστηρίζονται με ανάλογο διαφημιστικό και υποστηρικτικό υλικό.
7. Οι δράσεις θα πρέπει να υποβληθούν στην ιστοσελίδα της ‘’ Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας’’ (με την τεχνική βοήθεια της ΕΛΙΜΕ αν χρειασθεί) μέχρι την Παρασκευή 6η Φεβρουαρίου 2015 και αφού αξιολογηθούν από την Ε.Ε θα ενσωματωθούν στο πρόγραμμα των εορτασμών. Είναι αυτονόητο ότι οι προτάσεις είναι ΙΣΧΥΡΕΣ όταν περιλαμβάνουν την συνεργασία (υπό την αιγίδα σας) και άλλων φορέων της περιοχής σας σχετικών με την Ναυτιλία και την Θάλασσα.
8. Η ιστοσελίδα της Ημέρας Θάλασσας 2015 – European Maritime Day 2015, για οποιαδήποτε ενημέρωση, πληροφορία και υποβολή αίτησης για διοργάνωση εκδήλωσης στην περιοχή σας είναι :
http://ec.europa.eu/maritimeday
Είναι αυτονόητο ότι η υποστήριξη της ΕΛΙΜΕ σε τεχνικό ή διαδικαστικό επίπεδο είναι δεδομένη.