Σε κατεδάφιση των αποθηκών του λιμένα Καλαμάτας θέλει να προχωρήσει η Δημοτική αρχή της πόλης

10868135_599098523554001_5605328907850610710_n

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου,η δημοτική αρχή Καλαμάτας θέλει να κατεδαφίσει τις αποθήκες που βρίσκονται εντός του λιμανιού και να απομακρύνει και απο τον προβλήτα τον γερανό,που έχει χρησιμοποιηθεί ελάχιστες φορές.
Τόσο οι αποθήκες όσο και ο γερανός είχαν φτιαχτεί στα πλαίσια των μεγάλων σχεδίων πριν χρόνια,τότε που όλοι πίστευαν οτι το λιμάνι θα γίνει ένας σπουδαίος εμπορικός κόμβος,η πύλη της νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Αφρική και την Κρήτη,για εμπορικά αλλά και τουριστικά πλοία,πράγμα όμως το οποίο δεν έγινε ποτέ.
Ακόμα και η προσπάθεια δημιουργίας της Α.Ν.Ε.Ν. που με τη δρομολόγηση του πλοίου Μυρτιδιώτισσα δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες για την έναρξη των παραπάνω σχεδίων,δεν ήταν παρά μία παρόρμηση της εποχής που όλοι θεωρούσαν οτι μπορούν να πετύχουν τα πάντα και τελικά μόνο χρέη έμειναν και μάλιστα τεράστια.
Ουσιαστικά αυτό που σχεδιάζει η δημοτική αρχή είναι να γίνει το λιμάνι αμιγώς τουριστικό και να εξυπηρετεί μόνο κρουαζιερόπλοια και επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία στα πλαίσια και της αυξητικής τάσης που έχει η αγορά της κρουαζιέρας στην πόλη της Μεσσηνίας.
Στο μέλλον και εφόσον παραστεί ανάγκη,υπάρχει σε επεξεργασία σχέδιο για τη δημιουργία ενός νέου εμπορικού λιμένα,δυτικά απο τη μαρίνα της πόλης και ουσιαστικά έξω απο αυτήν,με τη διαφορά οτι πριν χρόνια και όταν υπήρχε εκ νέου το σχέδιο για να κατασκευαστεί εκεί το εμπορικό λιμάνι,η δημοτική αρχή προσέφυγε στο Συμβούλειο Επικρατείας για να ακυρώσει την τότε απόφαση,γεγονός που τώρα μοιάζει κάτι περισσότερο απο αντιφατικό.
Μένει μόνο να δούμε αν πραγματοποιηθεί το παραπάνω σχέδιο και τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια κίνηση της δημοτικής αρχής σε φορείς της πόλης,μιας και αρκετές φορές η ίδια η δημοτική αρχή πέφτει σε πολλές αντιφάσεις για ανάλογα σχέδια που έχει εξαγγείλει.
Το μόνο σίγουρο είναι οτι η συγκεκριμένη πρόταση ήδη βρίσκει συμμάχους αρκετούς απο τους ιδιοκτήτες των παρακείμενων παραλιακών καταστημάτων που θα δούν με ικανοποίηση να μεγαλώνει η παραλία προς όφελος τους.

Μάνος Βιντζηλαίος