Πιθανόν κατεστραμμένο το VDR του «Norman Atlantic»

10919022_596000650530455_1217368225765756538_n

Απορίες προκαλούν τα όσα μετέδωσε η ιταλική RAI και αφορούν το VDR (Voyage Data Recorder) του πλοίου το οποίο σύμφωνα πάντα με το ιταλικό κανάλι,βρέθηκε σε χώρο που είχε επεκταθεί η πυρκαγιά και εκφράζονται φόβοι οτι το περιεχόμενο του πιθανόν να είναι ολικώς ή μερικώς κατεστρεμμένο,γεγονός που θα δυσκολέψει τη διερεύνηση των όσων έγιναν και καταγράφησαν απο την αρχή εκδήλωσης της φωτιάς στο Norman Atlantic.

Συνεχίζεται το αλλαλούμ με τις λίστες επιβαινόντων

Δέκα ημέρες μετά και δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ ιταλικών και ελληνικών αρχών για τον αριθμό των αγνοουμένων, καθώς οι μεν Ιταλοί συνεχίζουν να αμφισβητούν την εγκυρότητα της λίστας των επιβαινόντων (474 επιβάτες μαζί με το πλήρωμα), οι δε Έλληνες κάνουν λόγο για απαράδεκτα λάθη των ιταλικών αρχών στη διατύπωση των ονομάτων κατά τη διάρκεια της ταυτοποίησης των διασωθέντων.
Το αποτέλεσμα όπως ισχυρίζεται η ελληνική πλευρά είναι να έχουν καταγραφεί ως διασωθέντες άνθρωποι που δεν βρίσκονται στις λίστες επιβαινόντων.
Αυτή τη στιγμή οι ιταλοί δίνουν 18 αγνοούμενους (εκ των οποίων 9 έλληνες) που αν δεν βρίσκονται σε κάποιο νοσοκομείο της Ιταλίας λογικά τις επόμενες ημέρες θα θεωρηθούν νεκροί,μιας και πιστεύουν οτι είτε είναι απανθρακωμένοι σε κάποιο απο τα γκαράζ του πλοίου,είτε τους παρέσυραν τα κύματα λίγο μετά την τραγωδία.

Με αργό ρυθμό προχωρούν οι έρευνες εντός του πλοίου

Όσον αφορά τις εξελίξεις με τις έρευνες που γίνονται απο τις ιταλικές αρχές,θα χρειαστούν πολλές ακόμα εβδομάδες, πιθανώς και μήνες ,έως ότου διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος στο πλοίο, ύστερα απο τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Δεκεμβρίου 2014.
Η διαδικασία γίνεται με αργούς ρυθμούς απο πυροσβέστες και διασώστες και αυτό συμβαίνει διότι από τη στιγμή που το πλοίο ρυμουλκήθηκε έως το λιμάνι του Μπρίντιζι οι αναζωπυρώσεις είναι ένα συχνό φαινόμενο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, κάνοντας δύσκολες τόσο τις προσπάθειες εύρεσης αγνοουμένων,όσο και τις εισαγγελικές έρευνες για την εξακρίβωση των αιτίων του τραγικού αυτού ατυχήματος.
Επίσης υπάρχουν ακόμα πολλά σημεία στο πλοίο που η θερμοκρασία που έχει αναπτυχθεί είναι απαγορευτική για την οποιαδήποτε είσοδο ανθρώπου εντός των εσωτερικών αυτών σημείων.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδίδει η κρατική RΑΙ, είναι πολύ πιθανό η φωτιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα και αυτό βασίζεται σε μαρτυρία Τούρκου επιβάτη που κατήγγειλε στις αρχές ότι λαθρομετανάστες είχαν ανάψει φωτιά σε απόμερο μέρος του γκαράζ για να ζεσταθούν.
Η εκτίμηση αυτή που μεταδίδει απο χθές η RAI δεν έχει επιβεβαιώθει αλλά ούτε και διαψευσθεί απο τις ιταλικές αρχές.