«Norman Atlantic»: Τραγωδία δίχως τέλος

10614363_592289947568192_8612746836712606949_n 10888637_592289990901521_4104840567835679536_n

– 13 νεκροί επιβαίνοντες
– 2 νεκροί ναυτικοί ρυμουλκού
– Φόβοι για πολλούς αγνοούμενους
– Μεγάλη σύγχηση με τις λίστες επιβαινόντων και διασωθέντων

Στους 13 ανέρχονται πλέον οι νεκροί επιβαίνοντες του πλοίου NORMAN ATLANTIC μαζί με τους 2 νεκρούς ναυτικούς του ρυμουλκού που έσπασε ο κάβος την ώρα της ρυμούλκησης.
Μία ναυτική τραγωδία που 65 ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς στο πλοίο δεν δείχνει να εχει τέλος.
Το αλλαλούμ με τις λίστες επιβαινόντων και διασωθέντων συνεχίζεται με αποτέλεσμα να μην υπάρχει μέχρι τώρα ο πραγματικός αριθμός αγνοουμένων.

Πιο συγκεκριμένα οι ιταλικές αρχές δίνουν:
-Επιβαίνοντες 475
-Διασωθέντες 425
-Θανόντες 13
-Αγνοούμενοι 37

Ο Ιταλός εισαγγελέας που έχει αναλάβει απο τη πλευρά της δικαιοσύνης την έρευνα δίνει:
-Επιβαίνοντες 499
-Διασωθέντες 425
-Θανόντες 13
-Αγνοούμενοι 61

Απο την ελληνική πλευρά η ναυλώτρια εταιρεία του πλοιου ΑΝΕΚ LINES μιλάει για 63 έλληνες πιθανόν αγνοούμενους ή ανθρώπους που δεν εχουν επικοινωνήσει ακόμα με κανέναν δικό τους.

Όπως καταλαβαίνετε διαβάζοντας τα παραπάνω,δεν μπορεί κανείς να πεί με βεβαιότητα πόσοι ήταν οι πραγματικοί επιβαίνοντες στο πλοίο και πόσοι είναι ακόμα αγνοούμενοι,παρατείνωντας την αγωνία των συγγενών τους που μάταια προσπαθούν να μάθουν νέα για τους ανθρώπους τους.

Νωρίτερα σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο αρχηγείο του λιμενικού σώματος,παρουσιάστηκε ηχητικό ντοκουμέντο που βεβαιώνει οτι το πλήρωμα του πλοίου δεν ειδοποίησε τις αρχές για την εκδήλωση της πυρκαγιάς λίγο μετά τις 04.00 τα ξημερωματα της Κυριακής.
Η ενημέρωση προς τον θάλαμο επιχειρήσεων του ΛΣ έγινε απο επιβάτη του πλοίου στις 05.40,σχεδόν μιάμιση ώρα μετά απο την εκδήλωση της φωτιάς,μέσω του ΥΚΕΑ/112.
Επίσης υπήρξε ευθεία κατηγορία οτι δεν υπήρξε καμμία συνεργασία με τον Ιταλό κυβερνήτη του πλοίου,διοτι δεν μπορούσε να κατανοήσει ακόμα και διεθνείς ναυτικούς όρους που χρησιμοποιούνται κατα κόρον σε παρόμοιες περιπτώσεις για τη συννενόηση με τους επικεφαλείς των κέντρων επιχειρήσεων διάσωσης.
Ακόμα επιβεβαιώθηκε οτι ο Ιταλός Α’ μηχανικός του πλοίου ήταν απο τους πρώτους που εγκατέλειψαν το φλεγόμενο σκάφος προφασιζόμενος τραυματισμό.

Ο Ιταλός εισαγγελέας απο την πλευρά του άσκησε ποινικές διώξεις στον πλοιοκτήτη Κάρλο Βινζετίνι και στον πλοίαρχο Αρτζίλιο Τζακομάτσι για πρόκληση ανθρωποκτονιών,ναυαγίου και τραυματισμών εξ’αμελείας.

Έλληνες επιβάτες με τη σειρά τους μιλώντας σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμους καταγγέλουν οτι δεν υπήρξε ποτέ σημα συναγερμού στο πλοίο (πράγμα που δειχνει να ισχύει σύμφωνα και με οσα είπαν στη συνέντευξη τύπου απο το αρχηγείο του Λ.Σ.),και όσοι κοιμόντουσαν σε καμπινες ξύπνησαν απο την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει οι καπνοί απο τις φλόγες.
Επίσης καταγγέλουν οτι υπήρχαν πολλοί οδηγοί φορτηγών που με την ανοχή του πληρώματος κοιμόντουσαν στις καμπίνες των οχημάτων τους στα γκαράζ του πλοίου,πράγμα που απαγορεύεται αυστηρά απο τους διεθνείς κανονισμούς ναυσιπλοϊας,όπως επίσης οτι το πλήρωμα ήταν επι το πλείστον άφαντο και δεν παρείχαν καμμία απολύτως βοήθεια τις ώρες που επιχειρούσαν τα Super Puma για τη διάσωση των επιβατών.

Σίγουρα θα ακουστούν και θα γραφούν πολλά περισσότερα τις επόμενες ημερες,όμως θα πρέπει για ακόμα μία φορά να ευχηθούμε να υπάρξει επιτέλους συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων πλευρών έτσι ωστε να λυθεί άμεσα το θέμα με τις ασάφειες στις λίστες,των αριθμό επιβαινόντων,διασωθέντων και αγνοουμένων και μεγαλύτερη ευχή όλων μας να μην μεγαλώσει κι άλλο η λίστα των θυμάτων.